Vijenac 733

Matica hrvatska

NAŠICE – PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA

Bogata povijest našičkog školstva

Renata Bošnjaković i Silvija Lučevnjak

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama 22. ožujka predstavljen je 11. broj Našičkog zbornika u izdanju Ogranka MH u Našicama, koji raznovrsnim temama promiče svijest o zavičajnoj baštini. Glavne su urednice Zbornika Renata Bošnjaković i Silvija Lučevnjak. Ovaj je broj zbornik radova sa stručnog skupa Školstvo našičkoga kraja, održana 26. i 27. listopada 2018. u prostoru višenamjenske dvorane našičke srednje škole, u kojoj je predstavljanje i održano. Stručni skup organizirali su Udruga za hrvatsku povjesnicu, Ogranak MH u Našicama i našički Zavičajni muzej, a bio je posvećen važnim obljetnicama: 240. obljetnici otvaranja prve svjetovne škole (1778); 160. obljetnici podizanja nove zgrade pučke (osnovne) škole (1858); 110. obljetnici početka rada Više pučke škole (1908); 60. obljetnici prvih maturanata našičke Gimnazije (1958). Skup je održan u cilju predstavljanja duge povijesti školstva u našičkom kraju, ali i sagledavanja današnjeg stanja u školstvu kao i mogućnosti njegova razvoja, kroz razmjenu znanja i iskustava sudionika skupa u svrhu suradnje na području kulture, odgoja i obrazovanja. Izlaganjima je obuhvaćeno dugo povijesno razdoblje, od kraja 16. stoljeća, kada u Našicama djeluju franjevačke obrazovne institucije, preko utemeljenja prve svjetovne škole 1778, razvoja škola tijekom 19. i 20. stoljeća, do današnjeg stanja u školstvu. Teritorijalno su obuhvaćene obrazovne institucije s područja Grada Našica i susjednih općina (Đurđenovac, Donja Motičina, Feričanci i Podgorač).

Sadržaj Zbornika može se uvjetno podijeliti na dva dijela. U prvom se dijelu prati kronologija nastanka odgojno-obrazovnih ustanova u Našicama, djelovanje strukovnih udruženja u školama, a donosi se i pregled izdavačke djelatnosti škola. U drugom su dijelu abecednim slijedom mjesta u kojima djeluju obrađene ostale škole našičkog kraja. Pojedine škole javnosti su već predstavljene u raznim publikacijama, no posebna je vrijednost Zbornika što se neke od njih, pa i one najstarije, prvi put predstavljaju svojom povjesnicom.

Pozdravne riječi nazočnima uputili su ravnatelj SŠ Isidora Kršnjavoga Željko Filjak te gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba. Svečanost je posvećena 180. obljetnici Matice hrvatske, a održana je dan nakon 51. obljetnice osnutka Ogranka MH u Našicama (21. ožujka 1971). Nazočnim autorima i gostima – predstavnicima značajnih ustanova i udruga našičkog kraja uručeni su primjerci Našičkog zbornika 11, a njegov će se sadržaj uskoro moći čitati i u digitalnom obliku na mrežnim stranicama Zavičajnog muzeja.

Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak