Vijenac 733

Matica hrvatska

SAMOBOR –  PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA

Baština otrgnuta od povijesnog zaborava

Lada Lokmer

U  Gradskoj knjižnici u Samoboru predstavljen je 24. ožujka Zbornik Ogranka MH u Samoboru 2020. Predstavili su ga Sandra Sinković, potpredsjednica Ogranka MH u Samoboru i voditeljica Povijesnog odjela Ogranka, ujedno urednica Zbornika, Juro Horvat, dugogodišnji suradnik Zbornika, i Željko Koščica, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora.


Juro Horvat, Sandra Sinković i Željko Koščica

Uvodno su se obratili Mirjana Dimnjaković, ravnateljica Gradske knjižnice, pozdravivši predstavnike Grada Samobora i Zagrebačke županije i goste, te Gordan Črpić, u ime Ogranka MH Samobor, naglasivši kako je jedna od važnih zadaća Ogranka sabrati i očuvati baštinu, ono što sada živimo i imamo, kako bi sve ono vrijedno ostalo zabilježeno i nezaboravljeno u povijesti, jer kultura, kulturni kapital, glavni je nositelj cjelokupnog života, na koji se nadovezuju ekonomija i politika čineći sveukupni socijalni kapital društva. Posebno se osvrnuo na život i djelo pokojnoga Josipa Miroslava Prudeusa, Katice Cvetković, Krešimira Hercega, Željka Bradića, Ane Ranke Novosel, fra Nikole Vukoje i drugih znamenitih ljudi koji su tihom prisutnošću svjedočili i stvarali te znatno pridonijeli socijalnom kapitalu zajednice u kojoj su živjeli. Na nama i na mlađim generacijama ostaje zadaća osvijestiti blago koje su nam ostavili i vidjeti i danas i u budućnosti njihove živuće tragove i prisutnost koja ostaje trajno zabilježena na dobrobit svih nas.

Željko Koščica, predsjednik samoborske Vatrogasne zajednice, predstavio je djelovanje i rad dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Samobora, gdje djeluje 350 operativnih (aktivnih) vatrogasaca. Juro Horvat predstavio je sedmi dio razvoja sporta u gradu Samoboru, čija je povijest stara oko 270 godina. Istaknuo je da je Samobor još 1891. imao profesionalno tenisko igralište, 1907. plivao se prvi kraul na bazenima Šmidhen, a prostor današnjeg kupališta na Vugrinščaku najstariji je bazen na Balkanu. Istaknuo je i važnost rekreacije, koja se počela razvijati sredinom 70-ih godina 20. stoljeća, te važnost izgradnje sportskih objekata, bez kojih nema razvoja sporta. U sportskoj dvorani OŠ Bogumila Tonija igrao je i Dražen Petrović (1981. i 1985), a 1987. održana su mnogobrojna sportska natjecanja tijekom trajanja Univerzijade, najvećega svjetskog sportskog natjecanja toga vremena. Sandra Sinković upoznala je nazočne i s ostalim temama zastupljenima u Zborniku 2020. te u Zborniku 2019. Svojim su se pjesmama predstavili članovi OMH u Samoboru Snježana Zakanj Radovanić i Zvonko Jurčević, predstavljeni u Zborniku. U glazbenom dijelu nastupili su studenti violine Muzičke akademije u Zagrebu: Alisija Mudryk i Michael James Heaton.

Vijenac 733

733 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak