Vijenac 732

Likovna umjetnost

Stephan Lupino, Misterij zla, Galerija Forum, 15–25. ožujka

Lupinove apokaliptične vizije

Piše MEHMED HATIPOVIĆ

U Galeriji Forum Kulturno informativnog centra u Zagrebu 15. ožujka postavljena je nova izložba Stephana Lupina Misterij zla. Tim ciklusom Lupino zaokružuje razdoblje svojeg stvaranja nadahnuto crnim i apokaliptičkim temama. Njegova djela rađena u raznim tehnikama, od skulpture do reljefa, a dominantnim crnim i metalik-bojama, propituju se goruće teme suvremenoga društva. Tako između ostalih djela Lupino svoju najnoviju sliku naziva Slava Ukrajini, osvrćući se na trenutno stanje u Ukrajini, gdje diskretno umeće i ukrajinsku zastavu, ujedno i jedini svijetli detalj na tom mračnom djelu na kojem je ispisana parola „The World Captured by Evil“.


Refugees
, 2021. / Fotografije djela ustupio Stephan Lupino


Slava Ukrajini
, 2022.

Stephana Lupina donedavno je kulturna javnost percipirala kao fotografa svjetskog glasa, da bi se danas usmjerio ka kiparstvu i slikarstvu, što je do izražaja došlo prošle godine na izložbi Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti, koju je u Gliptoteci HAZU prošle godine postavila Mirna Rudan Lisak. Lupinove novije radove iz ciklusa Apokaliptični svijet zapazili su i profesori na Oxfordu: „Suvremeno, proročansko djelo koje dočarava duh vremena nemirnog svijeta. Naslikani sredinom 2019. godine, prije nego što smo znali za COVID-19, trodimenzionalni, organski ožiljci našeg uništenog planeta kao da su otrovni“, napisao je profesor Andrew Hemingway za sliku Planet Fire i dodao da „uništenje još jednom pronalazi svoju platformu u novom radu Lupinova nimalo tiha očaja“. Profesor Brendan McMahon njegov je rad Mordred Redux okarakterizirao: „Mračnom slutnjom, prigušenim oklopom koji prianja uz kožu i nosi ožiljke bitke, ali je i dalje moćan i prkosan. Raspelo je dodir genija. Složena studija o zlu koja Lupinov ‘lupinizam’ odvodi na posve novu razinu“, te pohvalio i Spirit of Europe, 28 kilograma tešku skulpturu koja prikazuje odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije. Sam pak Lupino navodi primjer svoje slike Refugees, s kojom kao da je naslutio veliki izbjeglički egzodus koji se događa u Ukrajini.


Planet Fire 2
, 2019.

Sva prikazana djela na izložbi nastala su u protekle dvije godine, kako sam kaže u vrtlogu strasti, nemira i napetosti, u vremenu moderne apokalipse, u vrijeme virusa i sadašnjeg rata. Na otvaranju izložbe ravnatelj Galerije Forum Feđa Gavrilović osvrnuo se na pojam lupinizam, koji opisuje umjetnikov rad i koji je poznat i priznat i izvan granica Hrvatske. Tomislav Škrbić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sisku, koji je i autor kataloga izložbe, za stvaralaštvo Stephana Lupina kaže: „Lupinov se umjetnički duh objektivira ponajprije u umjetničkim djelima kao zatvorenim cjelinama. On svoje osjećaje, fantazijske slike i misli utjelovljuje, što zapravo znači da nije sklon suvremenim umjetničkim formama izražavanja koje negira koncept djela“. Škrbić pojašnjava da „ljudski svijet, kako ga Lupino doživljava nije drugo doli svojevrsno (neskriveno) poprište sukoba između Dobra i Zla, sukoba za gospodstvo nad cjelinom upravo toga svijeta“.

Nakon Zagreba, planirano je, slijede izložbe u Osijeku i Čakovcu.

Vijenac 732

732 - 24. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak