Vijenac 732

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ


 

PREDSTAVLJEN PROJEKT TOME SAVIĆA GECANA ZA 59. BIJENALE U VENECIJI

Na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu kulture i medija RH predstavljen je projekt koji će umjetnik Tomo Savić Gecan kao hrvatski predstavnik prezentirati na ovogodišnjem, 59. po redu, Bijenalu u Veneciji.


Vizual projekta

U suradnji s kustosicom Elenom Filipović Gecan planira ostvariti inovativan izlagački pristup bez paviljona. Njegov će se rad Bez naziva (Hrvatski paviljon) širiti Venecijom te uključivati niz izvođača. Svakog dana, naime, za vrijeme trajanja Bijenala glavna vijest iz jednog od nasumično izabranih svjetskih medija osigurat će podatke za algoritam umjetne inteligencije, koji će potom odrediti vrijeme, lokaciju, trajanje, pokrete i misli skupine od petero izvođača u Veneciji. Obavijest o održavanju hrvatskog projekta tijekom sedam mjeseci trajanja Bijenala nalazit će se na adresi Via Garibaldi, Castello, 1513 Veneciji, a moći će ga se pratiti i na mrežnoj stranici www.croatianpavilion2022.com. Projekt Tome Savića Gecana s obzirom na aktualnu svjetsku situaciju doima se itekako aktualnim te bi mogao biti zapažen od strane svjetskih kustosa i kritičara koji će masovno pohoditi najstariju svjetsku manifestaciju suvremene umjetnosti.

IZLOŽBA DAVORA MEZAKA U PROSTORU BLACK BOX MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI

U izlagačkom prostoru Black Box u sklopu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u tijeku je izložba Potresna stvarnost Davora Mezaka.


Jedan od izložaka /
Izvor MSU

Neposredno nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Banovinu taj je umjetnik obišao ugrožene gradove i sela, dokumentiravši i prateći stanje obnove i životne uvjete lokalnog stanovništva, ali i promjene u prirodi prouzročene katastrofom. Umjetnik se u tu svrhu služi medijima fotografije i videa, uključujući u rad i intervjue sa stanovnicima koji iznose svoje dojmove te ukazuju na neefikasnost i sporost obnove tih krajeva. Uz dokumentarističko-interpretacijski dio izložba uključuje i računalno obrađene kadrove iz filma San Francisco redatelja W. S. Van Dykea iz 1936. koji se bavi potresom što je taj grad pogodio 1906. Izložba je otvorena do 24. travnja.

IZLOŽBA IVANE ŠKVORČEVIĆ U GALERIJI VLADIMIR BUŽANČIĆ

U Galeriji Vladimir Bužančić može se pogledati zanimljiva izložba Iskušavanje slike mlade slavonske umjetnice Ivane Škvorčević.


S pozivnice na izložbu

Njezin ovom prigodom realiziran rad sastoji se od ambijentalne instalacije, zapravo svojevrsne prostorne slike oblikovane s pomoću svjetla. Umjetnica na inventivan način problematizira uobičajeni pristup slikarstvu koji karakterizira nanošenje boja na materijalne podloge poput platna, drva ili papira. Riječ je o nadasve osviještenu promišljanju medija u smislu širenja polja (a vjerojatno i pojma) slikarstva. Izložba je otvorena do 14. travnja.

Vijenac 732

732 - 24. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak