Vijenac 732

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Nataša Leverić-Špoljarić


Još o Dori – novi val interesa za opus hrvatske skladateljice

Nekako u sjeni orkestra Gewandhaus i izvedbe u Leipzigu 3. veljače ove godine, prošla je vijest o izvedbama Simfonije Dore Pejačević koje je priredio Nacionalni simfonijski orkestar Radija Katowice 19. studenog prošle godine u spektakularnom ambijentu matične dvorane u Katowicama, a samo dan poslije i u Varšavi, u sklopu Festivala Eufonie, u dvorani Varšavske filharmonije.


Dvorana Varšavske filharmonije

Izvedbama je ravnala ugledna estonska dirigentica Anu Tali, a program je, prije Dorine Simfonije, donio Dubrovačke impresije Ludomira Michala Rogowskog (1881–1954), poljskoga dirigenta, skladatelja i pisca koji je u Dubrovniku našao dom i utočište.

NOVO IZDANJE HRT-a 1916.

Lajpciška izvedba sretno se preklopila i s izlaskom novoga diskografskog izdanja HRT-a, prigodnoga naslova 1916, koji uključuje u više sezona snimana djela hrvatskih skladatelja, praizvedena na znamenitom tzv. povijesnom koncertu 1916. Solističku dionicu Koncerta za klavir i orkestar Dore Pejačević zabilježila je Martina Filjak (snimka je realizirana 2013), a Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnao je cijenjeni maestro Aleksandar Marković. O ovome izdanju sigurno će biti još riječi.


Naslovnica diskografskog
izdanja HRT-a „1916” /
Izvor HRT

Muzički informativni centar kao priređivač notnih materijala s pravom ističe svoju ulogu u recentnim izvedbama Dorinih djela, a na svojim društvenim mrežama prenosi vijest da Simfonijski orkestar BBC-a pod vodstvom Sakarija Orama, nakon predstavljanja Simfonije u Barbicanu 26. studenog 2021, priprema nosač zvuka. Album u izdanju diskografske etikete Chandos obuhvaća Simfoniju i Koncert za klavir i orkestar, a solističku dionicu Koncerta tumači ugledni britanski pijanist Peter Donohoe.

Ponovno u domovini, 24. veljače Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem mađarskoga dirigenta Györgyja Györiványija Ratha priredio je vrlo uspjelu izvedbu četiriju Dorinih orkestralnih pjesama (Preobraženje, Ljubavna pjesma i Dvije leptirove pjesme) u interpretaciji naše mezzosopranistice Jelene Kordić. Umjetnici su realizirali i trajnu snimku za fonoteku Hrvatskoga radija, koja se možda nađe i na nekom budućem CD-u.

DORINA OSTAVŠTINA

Posebna zanimljivost stiže iz Švedske, gdje su 14. listopada prošle godine Dorine orkestralne popijevke predstavljene na koncertu u Geteborškoj operi kojim je obilježena 100. obljetnica tamošnjih parlamentarnih izbora u kojima su žene prvi put dobile pravo glasa. Dorine popijevke tumačila je prvakinja tamošnje opere Katarina Karnéus, a opernim orkestrom ravnao je Henrik Schaefer. Zagrebačka filharmonija također najavljuje izvedbu četiriju popijevki 1. travnja u Crvenom ciklusu (solistica Marija Vidović, dirigent Britanac Jan Latham-Koenig).

Paralelno s tim događajima, sa zanimanjem pratimo proces obnove Hrvatskoga glazbenog zavoda, potpomognut europskim sredstvima, u čijem se arhivu čuva ostavština Dore Pejačević. Potkraj prošle godine stigla je i vijest da je, također europskim sredstvima, započela obnova dvorca Pejačević u Našicama, što bi moglo dati nove poticaje životu Dorine glazbe.

Vijenac 732

732 - 24. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak