Vijenac 732

Matica hrvatska

GRUDE  – OKRUGLI STOL

Bogati prinosi Ivana Alilovića

Markus Bohrermann

U dvorani župnog ureda u Ružićima 10. ožujka održan je okrugli stol o profesoru Ivanu Aliloviću u prigodi stogodišnjice njegova rođenja u organizaciji Ogranka MH u Grudama.

O Aliloviću i njegovim djelima kazivali su: fra Andrija Nikić, Damir Zorić, Milka Tica, Hrvoje Mandić, Srećko Tomas. Milan Bešlić poslao je izlaganje jer nije mogao doći. Župnik župe Ružići fra Tomislav Jelić pozdravio je nazočne i zazvao Božji blagoslov na skup.


Okrugli stol o Ivanu Aliloviću u Ružićima

Pozdravne riječi uputili su načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i Igor Zidić, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist, bivši predsjednik Matice hrvatske, koji nije mogao biti nazočan. Večer su učinili posebnom i učenici i profesori Glazbene škole Grude. Nastupili su Filip Čale (gitara), Tina Palac (klavir), Sanja Vukoja (klavir). Na okruglom stolu mnogi su postali bogatiji za znanje koje su o Ivanu Aliloviću prenijeli gosti predavači. Pokrovitelji su Općina Grude i Ministarstvo hrvatskih branitelja Županije ZH. Riječi zahvale uputio je Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja Županije ZH.

Na kraju skupa nagrađeni su učenici za najljepše domoljubne likovne i literarne radove.

Nagrađenim učenicima za likovne radove plakete i druge nagrade uručila je Andrijana Mlinarević Cvetković, potpredsjednica Ogranka MH u Grudama.

Za likovne radove nagrađeni su učenici iz osnovnih škola: Rade Grizelj, Ana Bešlić, Ana Badrov, Martina Zorić, Eva Kolobarić, a u kategoriji srednje škole gimnazijalka Monika Mlinarević. U prosudbenom povjerenstvu bili su: Dragana Nuić-Vučković, profesorica i akademska slikarica; Ivana Mikulić Sarić, akademska kiparica i kustosica galerije u Kninu; Vesna Vuga-Sušac, profesorica i akademska kiparica. Nagrade za literarne radove učenicima je dodijelio Mladen Leko, ravnatelj Srednje škole A. B. Šimića.

Za literarne radove u kategoriji osnovnih škola nagrađeni su: Ljubica Mikulić, Lovre Vlašić i Lucija Prlić, a u kategoriji srednjih škola Petra Tomas, Mia Hrkać i Darko Tusun. U prosudbenom su povjerenstvu bili: Mladen Leko, Marjana Čuljak, Mirela Knezović, i Suzana Pešorda. Plakete su dodijeljene i učenicima i profesorima Glazbene škole Grude koji su uvijek uz Ogranak MH u Grudama. Nagrade je uručila Suzana Pešorda, ravnateljica Kulturnog doma A. B. Šimić. Program je vodila Franka Bracić, voditeljica i urednica na radijskoj postaji Grude. Zahvala ide svima koji su na bilo koji način pomogli da se događaj održi. Posebno hvala župnom uredu u Ružićima i župniku fra Tomislavu Jeliću.

Na kraju je Stipe Iličić otpjevao pjesmu A. B. Šimića Okreni lice, Gospodine uz glasovirsku pratnju Gabrijele Iličić. Radovi sa skupa bit će objavljeni u Susretima 16, Godišnjaku Matice hrvatske Grude za 2022.

Prije skupa na grobu Ivana Alilovića upaljene su svijeće, položeno je cvijeće i pomolili su se svi prisutni za pokoj Ivanove duše. Molitvu su predvodili fra Andrija Nikić i fra Vlado Lončar.

Ivan Alilović rođen je 25. veljače 1922. u Ružićima, općina Grude. Preminuo je 11. veljače 2003. u Mostaru. Radio je kao prosvjetni radnik te objavio dvanaest knjiga i nekoliko desetaka članaka iz područja hrvatske zavičajne baštine u Hercegovini. Zbog delikta mišljenja 1970. proglašen je krivim i osuđen na tri godine zatvora. Nakon izlaska iz zatvora nije se mogao zaposliti kao profesor. Godine 1990. uređivao je Politički zatvorenik, glasilo Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Bio je član Matice hrvatske.

Vijenac 732

732 - 24. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak