Vijenac 731

Matica hrvatska

METKOVIĆ  – IZBORNA SKUPŠTINA OGRANKA

Umjetnost i povijest – nadahnuća novoga vodstva

Božidar Lovrić

Na Izbornoj skupštini Ogranka MH u Metkoviću 18. veljače za novu je predsjednicu izabrana Zorana Vekić. Izvješće o radu Ogranka za razdoblje 2018–21. iznio je dosadašnji predsjednik Božidar Lovrić. U navedenom razdoblju Ogranak je ostvario zavidne rezultate, ali dio predviđenih projekata zaustavila je pandemija COVID-19. Ogranak je predstavio jedanaest knjiga kojima je bio izdavač te još sedam knjiga drugih izdavača. Priredio je osam izložbi istaknutih likovnih umjetnika te organizirao dva literarna natječaja za učenike osnovnih škola Donje Neretve Perom o Neretvi te proglasio laureate. Potvrda kvalitetnog rada Ogranka priznanja su Matice hrvatske na posljednjoj skupštini, kada je Zbornik o don Mili Vidoviću Što vam kažem, svima kažem nagrađen Zlatnom poveljom te knjiga Mirka Ivanjeka Veliki petak 1945. Biskup Carević – Život u ime naroda – smrt u ime naroda nagrađena Srebrenom poveljom.


Zorana Vekić, novoizabrana predsjednica Ogranka MH u Metkoviću

Na prijedlog dopredsjednika Ratka Krstičevića članovi Skupštine aklamacijom su izabrali Smiljku Glušćević za počasnu predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću. Tako se Ogranak odužio najstarijoj i najdugovječnijoj članici za njezine prinose u višedesetljtnom radu Ogranka.

Nova predsjednica Zorana Vekić po zanimanju je profesorica engleskog jezika i povijesti umjetnosti. Zaposlena je u Srednjoj školi u Metkoviću. Dugogodišnja je članica Matice i vrlo aktivna u radu Ogranka. Uz nju su u tijela Ogranka još izabrani potredsjednik Ratko Krstičević, članovi Upravnog odbora: Božidar Lovrić – tajnik, Ivana Ilić, Ivo Veraja; Tonći Jerković, Blagotvor Grgurinović, Ante Bukovac i Marinka Jurković. Članovi Skupštine također su usvojili okvirni plan rada Ogranka za tekuću godinu, u kojem će naglasak biti na obilježavanju dviju obljetnica: 600 godina prvog spomena grada Metkovića i 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske. 


Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak