Vijenac 731

Matica hrvatska

ODJEL ZA HRVATSKO GLAGOLJAŠTVO   –
KREATIVNA RADIONICA

Svijet sklada, ritma i ljepote

Kristina Repar i Biserka Draganić

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo pridružio se obilježavanju Mjeseca hrvatskoga jezika i Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva organizacijom radionice Glagoljična slova kroz crtanje formi – svijet sklada, ritma i ljepote pod vodstvom likovne terapeutkinje Mire Kliček. Radionica je održana 22. veljače u maloj dvorani MH, a sudjelovalo je 27 polaznika – 15 u dvorani, a 12 preko Zooma. Mira Kliček u uvodnom je dijelu sudionicima predstavila simboliku datuma 22. 2. 2022. Naime, ukupan zbroj brojeva koji čine taj datum jest 12, a zbroj tih dvaju brojeva daje broj tri, koji je simbol Svetoga Trojstva i u temelju je glagoljičnoga pisma, u koje je tvorac pisma Konstantin Filozof (sv. Ćiril) ugradio svoj teološki i filozofski nazor, a stvorio ga Bogom nadahnut, kako piše u Žitiju Konstantina-Ćirila.


Likovna terapeutkinja Mira Kliček

Voditeljica radionice ukazala je i na kršćansku simboliku temeljnih elementa od kojih su nastala glagoljska slova: križa, trokuta i kruga, odnosno četvorine u hrvatskoj uglatoj glagoljici te zamolila pročelnicu Odjela Biserku Draganić da izrecitira prvih 21 slova azbuke te objasni njihovu poruku. Istaknula je kako u pisanju glagoljičnih slova treba slijediti ritam kucanja vlastitoga srca, kolanja krvi, disanja te da tada pisanje djeluje terapeutski jer onoga tko piše dovodi u stanje unutarnje homeostaze, što na cijeli organizam djeluje iscjeljujuće, a rezultira vizualno lijepim i skladnim slovima. Podsjetila je nazočne da se ritam nalazi u svemu što nas okružuje, a crtanje pojedinih linija nije tek obično crtanje olovkom po papiru, već svaki potez priča priču o čovjeku i svijetu u koji je uronjen.

Vođeno igranje s linijom dalo je polaznicima radionice uvid u način kako sama linija u svojim različitim oblicima omogućava sagledavanje vanjske i unutarnje stvarnosti iz različitih točaka, zbog čega može pokrenuti promjenu unutar čovjeka. Posebno je bilo dojmljivo crtanje zrcalnih slika pojedinih glagoljskih slova te pletera i spiralnih formi, kao i pokazivanje tih formi u svijetu prirode, te na ljudskome tijelu. Ljepoti radionice pridonio je i poetski izričaj, odnosno recitiranje stihova hrvatskih i stranih pjesnika koje je voditeljica pomno odabrala, a koji su povezali sve dijelove priče: glagoljična slova, disanje, ritam, liniju, ornamente, pletere, zrcaljenja, prirodu, svemir, čovjeka, Stvoritelja, poeziju… u nerazdjeljivu, neraskidivu i zadivljujuću cjelinu.

 

Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak