Vijenac 731

Aktualno

U hrvatskim gradovima održani skupovi podrške Ukrajini

Solidarnost s ukrajinskim narodom

Smiljana Škugor-Hrnčević

U hrvatskim su gradovima u 5. ožujka, devetog dana brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, održani skupovi podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom na kojima su sudjelovale tisuće hrvatskih građana, među njima i pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Ukrajinci koji žive i rade u našoj zemlji.

U organizaciji Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba skup potpore Ukrajini održan je i na glavnom zagrebačkom trgu na kojem je, ganut solidarnošću Zagrepčana, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič zahvalio svim nazočnima, čitavom hrvatskom narodu, hrvatskoj Vladi i kako je rekao, osvjedočenom prijatelju Ukrajine, premijeru Andreju Plenkoviću.


Brojni građani ogrnuli su se ukrajinskom i hrvatskom zastavom, a preko razglasa su puštane ukrajinske pjesme / Snimio Slaven Branislav Babić  / PIXSELL

Na početku emotivnog obraćanja spomenuo je slavnu sliku Krik Norvežanina Edvarda Muncha. „Krik je ovo protiv brutalne agresije Rusije na Ukrajinu i krik protiv uništavanja gradova, djece i staraca, bolnica i škola. To je krik protiv terorističkog napada na najveću nuklearnu elektranu u Europi (…) ali osim kritika mora biti i akcija. Moramo djelovati. Molim Europu i NATO da rat zaustavi. Ako ih ne zaustavimo danas, kako ne bi bilo kasno sutra, molim svijet i NATO da zatvori nebo nad Ukrajinom i tako spasi tisuće života“, poručio je veleposlanik Kirilič.

Na skupu se u ime Vlade obratio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, u ime Hrvatskog sabora zastupnica Zdravka Bušić, europarlamentarac Tonino Picula, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière, bivši saborski zastupnik Borislav Graljuk te u ime organizatora, HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak.

„Ova agresija podsjeća nas na strašne 90-e. Uspjet ćete i vi jer i mi smo uspjeli. Sjetimo se samo Vukovara, Škabrnje, onih kolona kakve gledamo danas u Ukrajini. Prolazili smo kroz isti pakao i suočavali se s istim problemima, ali imali smo hrabro srce naroda za svoju domovinu kao što je vi danas imate za Ukrajinu. Istina i pravda u konačnici moraju pobijediti jer zlo i nepravda ne mogu vladati“, poručila je zastupnica Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

 U ime Vlade RH ministar obrazovanja Radovan Fuchs podsjetio je da Hrvatska, koja je i sama bila žrtva brutalne agresije, najbolje razumije Ukrajinu. „Ukrajina je u prosincu 1991. bila prva članica UN-a koja priznala neovisnost Hrvatske i svi jako dobro znamo koliko nam je to tada značilo. Danas je Ukrajina žrtva agresije i Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode. To su vrijednosti koje dijelimo. Stoga za Hrvatsku dileme nema. A Rusiju, osobito ruski narod, pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, koji je već izazvao previše nevinih žrtava i golema razaranja te da se vrati na politiku razuma i dijaloga“, poručio je.

Osvrnuo se na tisuće ljudi koji bježe od bombi, automobile pune ljudi koji se redaju prema zapadnim granicama Ukrajine. „Rusija je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo i danas muškarci, žene i djeca opet umiru jer je netko odlučio da njihova zemlja, Ukrajina, nema pravo na postojanje. Nitko to ne može ničim opravdati. Rusija je brutalnim i masovnim napadom na Ukrajinu pogazila Povelju UN-a kao i Helsinški završni akt i Europsku sigurnosnu povelju, na kojima počiva Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. Time je udarila u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija i država. Ovo je sukob između vladavine prava i vladavine oružja, sukob između demokracija i autokracija, sukob između poretka utemeljenog na pravilima i svijeta gole agresije. Kako ćemo danas reagirati na ono što Rusija radi, odredit će budućnost međunarodnog sustava“, poručio je ministar Fuchs.

Ivan Zvonimir Čičak izrazio je solidarnost s ukrajinskim narodom koji, rekao je, gazi Putinova čizma vodeći rat protiv civilizacijskih i ljudskih vrijednosti i prava. „Ovo je najmanje što možemo učiniti za ukrajinski napaćeni narod koji proživljava što smo i mi prije trideset godina. Vjerujem da će ljubav, istina i pravda pobijediti. Hrvatski je narod uz vas“, poručio je Čičak.

Tijekom skupa potpore glumci Vedran Mlikota i Goran Navojec čitali su poemu Kavkaz Tarasa Ševčenka, a po završetku skupa dječji zbor Kikići otpjevao je pjesmu Za mir.

Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak