Vijenac 731

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Ante PERIČIĆ


 

Šahovska igra kao bijeg od totalitarističkog mučenja

Stefan Zweig pripada u kategoriju nepravedno zaboravljenih pisaca. Nova izdavačka kuća Petrine knjige izdala je njegovu Novelu o šahu, Zweigovo posljednje, a po nekima i najbolje, djelo. Završio ju je za egzila u Brazilu i poslao svome američkom izdavaču nekoliko dana prije smrti 1942. Riječ je o jedinoj Zweigovoj priči u kojoj se, koristeći se neograničenom moći ljudskoga uma, osvrće na nacizam. Zweig je stvorio savršenu novelu – dobro napisanu, provokativnu, dirljivu, intenzivnu, pronicavu, edukativnu te emotivnu, i to na svega 78 stranica novog izdanja.


Izd. Petrine knjige, 2022.

Priča prati austrijskog emigranta B. kojega su, za vrijeme Drugoga svjetskog rata, nacisti toliko mučili da je zamalo poludio. Pokušavajući preživjeti nacističku torturu, učio je igrati šah, a partija na putničkom parobrodu, između njega i svjetskog prvaka Mirka Čentovića, otkrit će nam svu gorčinu, zlo i perverziju totalitarizma te razotkriti ponor u koji je emigrant B. upao za vrijeme rata. Ovo novelističko remek-djelo dvaput je filmski ekranizirano, a po njemu su nastali i balet i opera.

Veliko proljetno slavlje frankofonije

Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s Francuskim veleposlanstvom i drugim institucionalnim frankofonim partnerima, organizira veliko slavlje frankofonije tijekom ožujka. Cijeli bogati program može se naći na njihovim mrežnim stranicama, a izdvajamo obilježavanje 400. rođendana velikoga Molièrea, i to izložbom Molière u Versaillesu od 7. ožujka do 3. travnja u Francuskom institutu. Organizirane su, u Medijateci, i edukativne radionice o kazalištu i Molièreu, a 19. ožujka će biti predstavljena knjiga Matice hrvatske  Svijet je muškog roda Dine Milinovića. Od 16. do 22. ožujka prikazivat će besplatni program filmova na francuskom jeziku. Dok će od 14. do 19. ožujka na događanjima diljem zemlje, uključujući radionicu za nastavnike u partnerstvu s Wallonie-Bruxelles International, ugostiti i belgijsko-kongoansku pjesnikinju Joëlle Sambi.

Autobiografsko razotkrivanje velike glumice

Autobiografija Voli me više od svega na svijetu: priče o pripadanju Mire Furlan pripovijeda nam uzbudljivu životnu priču jedne od najvažnijih filmskih i kazališnih glumica prostora bivše Jugoslavije.


Izd. Fraktura, 2022. Prev. Iva Karabaić

Knjiga je još vrednija samim time što je autobiografska jer nas, iz prve ruke, Mira Furlan uvodi u svoj intimni svijet, razotkriva sebe, kontemplira nad svojim životom, karijerom, pogreškama. Ne razotkriva samo sebe, već i sudbine svojih bližnjih, svoje majke Branke i oca Ivana, bake Ljube, supruga Gorana pa sve do sina Marka, kojemu je knjigu i posvetila. Našem će čitateljstvu najzanimljiviji dio biti onaj koji je, u široj javnosti, već digao prašinu – vrijeme nestalo u vihoru rata, nadnacionalne ideje kojima se glumica vodila te time, na koncu, platila svoju ovdašnju karijeru.

Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak