Vijenac 731

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Anđela VIDOVIĆ


 

Dvostruki aksl ili Vježbanje naivnosti u Teatru &TD

U polukružnoj dvorani Teatra &TD 11. ožujka premijerno će se izvesti Dvostruki aksl Dražena Šivaka – autora, glumca, ovdje i redatelja.


Down by law /
Izvor Teatru &TD

S Mladenom Vasaryjem pred publikom će u kabaretskom obliku biti spreman otrpjeti neuspjeh, ući u klišej, promašiti poentu, ali i jednostavno ne uspjeti. Vježbanje naivnosti dvoje ne baš naivnih glumaca, kako stoji u najavi, za nas sugerira zaigran pristup materijalu, ali i otvara prostor propitivanju ne samo društvenih uloga nego i što se to zapravo krije u pozadini glazbe, smijeha i trikova. Tek još jedan mahniti klaun koji žonglira ravno do katastrofe?

Radiodramski vrhunci i otvaranje bolnih tema

Pod uredništvom Nikice Klobučara od 22. veljače u slušaonici dokumentarne radiodrame napokon možemo poslušati nagrađivani (Prix Europa 2021) radijski dokumentarac Marte Medvešek, Leti ili umri, koji je nastajao dvije i pol godine prateći Stjepana te njegovu brigu o Klepetanu i Malenoj u Brodskome Varošu.


Leti ili umri
Marta Medvešek

Od 1. ožujka u istoj slušaonici, a u jeku premijere serije Dalibora Matanića Šutnja nastale prema romanu Drage Hedla, može se poslušati potresan Što smo morale raditi za 50 kuna?! Ivane Karačonji Rupčić, koja priziva u sjećanje nemile događaje iz Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, a prvi put uključuje i glasove nekadašnjih štićenika. U programu Radio Ateljea u slušaonici se nalazi i friško nominirana za Najbolju europsku dramu 2022. (BBC) Down, by Law Mile Čuljak u režiji Hane Veček. Monodramu kao i premijerno u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca izvodi Jelena Lopatić. Jasno nam dajući do znanja kako su zdravo i bolesno tijelo tu da poništavaju granice.

Od inkluzije, digitalnih prostranstava do kostima u Homo theatralisu

Nastavno na prošlogodišnji ciklus programa Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, koji je pokrenula Mira Muhoberac, a provodi ga predsjednica udruženja Ivana Slunjski, i ove se godine odvija niz radionica i tematskih predavanja u sklopu ciklusa Homo theatralis, koje financira Ministarstvo kulture i medije ne bi li se u ovom slučaju popularizirala bilo teatrologija, bilo kazališna kritika.


Homo theatralis /
Izvor stranica HDKKT

Dok smo u veljači imali prilike čuti izlaganja o suvremenoj plesnoj sceni unutar novoga digitalnog prostora (Ivana Slunjski), upoznati prašku kazališnu scenu (Višnja Kačić Rogošić) te ženske likove unutar recentne produkcije (Kim Cuculić), u ožujku se nastavlja slična dinamika. Očekuje nas detaljnije izlaganje o kazališnim kostimima (Ivana Bakal), povijesni i presjek iz prakse rada sa slijepim i slabovidnim osobama (Mario Kovač), (auto)biografije kazališnih glumica (Lucija Ljubić), razumijevanje kazališta unutar digitalne humanistike i prakse preko Zooma (Anamarija Žugić Borić, Iva Srnec) te bogat uvid u scenografski opus Zlatka Kauzlarića Atača, kao i problematika očuvanja i muzejskog prezentiranja kazališne građe (Martina Petranović). Predavanja se održavaju na Zoomu.

Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak