Vijenac 731

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

Otvorena Kino magistrala

Projekcijama kosovskoga cjelovečernjeg igranog filma Košnica Blerte Basholli, uz gostovanje redateljice i protagonistice Fahrije Hoti, u riječkom Art-kinu Croatia (4. ožujka), dubrovačkom kinu Sloboda (6. ožujka) i splitskoj kinoteci Zlatna vrata (7. ožujka), otpočela je Kino magistrala, niz filmskih programa koji će se odvijati u kinima duž Jadranske magistrale.


Kino magistrala

Posrijedi je zajednički projekt Kina Mediteran, Art-kina Croatia, kinoteke Zlatna vrata i kinematografa Dubrovnik kojima su naumili nakon pandemijske krize vratiti publiku u kina. Među istaknutim povratnim strategijama Kino magistrale uključivanje je gledatelja u aktivnosti kroz sadržaje koji nadmašuju tek prikazivanje filmova, kao i razvijanje obrazovno-praktičnih grana. Uz projekcije će biti organizirani razgovori s članovima filmskih ekipa, a pokrenut će se nekoliko ogranaka: Školski katalog zalagat će se za implementaciju programa medijske kulture i pismenosti u osnovne i srednje škole, #kinostalgija će prikupljati arhivske i svježe materijale gledateljskih kinoljubnih svjedočanstava, Mladi za mlade angažirat će mlade u osmišljavanju, organizaciji, promociji i realizaciji programa u svojim sredinama. Košnice su, među inim, na filmskom festivalu Sundance osvojile Veliku nagradu žirija za najbolji dramski film svjetske kinematografije te za režiju, kao i nagradu publike. Sljedeći film u programu Kino magistrale francuski je Titan Julie Ducournau, dobitnik Zlatne palme na 74. filmskom festivalu u Cannesu.

Objavljena knjiga Film u školi Ane Đordić

U nakladi Hrvatskoga filmskog saveza objavljena je knjiga Film u školi: uspostavljanje modela filmske edukacije u srednjoj školi Ane Đordić.


Izd. Hrvatski filmski savez, Zagreb, 2021.

Prilagodba doktorskog rada te filmologinje i osnivačice uspješnoga dugogodišnjeg obrazovnog programa Filmska naSTAVa Hrvatskoga filmskog saveza odgovara na brojna pitanja i nedoumice o filmskoj edukaciji, ne dvojeći o potrebi njezina uvođenja u srednje škole. Nudi čvrst, jasan, pregledan i iskustvom potkrijepljen model njezine implementacije, uz pregled pravne regulative te primjere dobre prakse iz Europe i Hrvatske.

Mira Furlan utorkom u Art-kinu Croatia

Od 1. ožujka do 5. travnja, u riječkom Art-kinu Croatia održava se program Mira Furlan utorkom, s cjelovečernjim igranim filmovima u kojima je glumila prošle godine preminula glumica Mira Furlan, čija je postumno objavljena autobiografska knjiga Voli me više od svega na svijetu (Fraktura, 2021) izazvala veliku pozornost.



Plakat događaja

Na programu su Otac na službenom putu Emira Kusturice, Kiklop Antuna Vrdoljaka, Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića, Lepota poroka Živka Nikolića, Gluvi barut Bahrudina Čengića i Turneja Gorana Markovića.

Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak