Vijenac 731

Kazalište

Jelena Pervan, Mrljek i Prljek, red. David Petrović,
Gradsko kazalište lutaka, Rijeka, premijera 12. veljače

Edukacija kroz scensku igru

Piše Ana Marija ILIĆ

-

Kazalište, osobito lutkarsko, oduvijek je zastupljeno u edukaciji čovjeka i njegovu duhovnom uzdizanju. Od starih Egipćana i Grka lutke su prikazivale religijske rituale, komične situacije iz svakodnevnog života, koristile su se u prikazima biblijskih sadržaja, satire i kritiziranju politike. U Hrvatskoj lutkarska kazališta ponajprije njeguju repertoar namijenjen djeci, a predstave uvijek imaju pouku i elemente edukacije. Upravo je edukacija temelj nastanka predstave Mrljek i Prljek premijerno izvedene u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci 12. veljače, a bavi se važnošću osobne higijene. Tri slikovnice o Mrljeku i Prljeku autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u predstavu je pretočio David Petrović, a odigrali su je Alex Đaković, Karin Fröhlich, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić.


Predstava kroz lutke bakterija Mrljeka i Prljeka progovara o higijeni / Snimio Petar Fabijan

Djevojčice Rita i Nora te dječak Lovro zbog zanemarivanja higijene postaju domaćini glavnih likova, bakterija Mrljeka i Prljeka. Ritina kosa zbog višednevnog nepranja postaje njihov novi dom. Odbija poslušati roditelje i ustraje na nepranju iako je se i njezine plišane igračke odriču zbog neugodna vonja. Tek kad njezin najbolji prijatelj u vrtiću odbije druženje s njom zbog nesnosna smrada, Rita odluči oprati kosu. Shvati da su mjehurići u kadi vrlo zabavni i da voda i nije toliko strašna. To stvori problem Mrljeku i Prljeku koji ne podnose čistoću pa pronađu novi dom, mjesto u zubu dječaka Lovre, koji obožava čokoladu, ali jako dugo nije oprao zube. Sretne bakterije postaju još sretnije kad u dubini zuba pronađu baku koja kuha svoj najodvratniji kakao zbljakao. Uskoro Lovru zaboli zub pa odlazi zubaru. Lovro shvati posljedice neodržavanja dentalne higijene i odluči redovito prati zube. Mrljek i Prljek opet su prisiljeni tražiti novi dom, nastanjuju se u kanalizaciji, ali uskoro dospijevaju ispod nokta djevojčice Nore, koja nikada ne pere ruke. Njoj bakterije uzrokuju najveći problem; razboli se uoči rođendana. No kada iz enciklopedije nauči da je moguće oboljeti zbog raznih nametnika koji se mogu prenijeti rukama, odluči redovito prati ruke.

 Predstava je zabavna i dinamična, ima uporište u zanimljivom i jasnom sadržaju. Izmjenjuju se animacije, lutke i glumci na sceni u ulozi roditelja. Lutke bakterija Mrljeka i Prljeka istodobno se doimaju zločesto i dobroćudno, a sinkronizacija pokreta i glasa s lutkama bila je besprijekorna. Predstava obiluje šalama i zabavnim pjesmicama, a radnja je smisleno vođena. Iako je predstava praćena gromoglasnim smijehom, tijekom i nakon predstave čula su se brojna roditeljima upućena dječja pitanja o pranju kose, ruku i zubi.

Prve lutkarske predstave koje progovaraju o higijeni osmislio je UNICEF u listopadu 2014. Uvidjevši velike higijenske probleme u izbjegličkim kampovima u Irbidu i Mafraqu te vrlo slabu educiranost o toj temi, jedan od UNICEF-ovih partnera, Relief International, započeo je uporabu lutaka Fadi i Nide kako bi naučio djecu o sigurnim praksama kao što su pravilno pranje ruku, pranje zubi, jedenje čiste i zdrave hrane te pijenje čiste vode. Učenje kroz igru temeljno je za djetetovo obrazovanje, a lutke su dokazani medij koji potiče dječju maštu, istraživački duh i oživljava učenje. Uskoro su taj pristup počeli primjenjivati Indija i Mijanmar, gdje je dvoje umjetnika postavljalo predstave u siromašnim selima koje su označile prekretnicu u kazališnoj umjetnosti Burme. U tradicionalnom burmanskom kazalištu marioneta, izvedbena umjetnost zasnovana na žicama nazvana yoke thay desetljećima se prakticirala tajno od represivnih vlada, a lutkari su bili isključivo muškarci. Ma Naing prva se suprotstavila patrijarhalnoj tradiciji osnutkom Kazališta marioneta Mandalay 1980, no tek u predstavama o higijeni počelo se progovarati slobodnije o temama koje su reformirale vjekovne rodne strukture. Svake godine tisuće djece u zemlji oboli od bolesti koje se mogu spriječiti informacijama i uputama. Za nekoliko godina edukativne predstave o higijeni postale su dio repertoara u lutkarskim kazalištima diljem svijeta.

Vijenac 731

731 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Klikni za povratak