Vijenac 730

Matica hrvatska

Čitluk  – obljetnica smrti fra Didaka Buntića

Zahvala franjevcu koji je spasio tisuće djece

Andrija Stojić

U sklopu obilježavanja stogodišnjice smrti fra Didaka Buntića u Gradnićima 3. veljače, drugoga dana duhovno-kulturne manifestacije, priređene su različite aktivnosti s temom Fra Didak u školstvu. Nakon edukativnih izleta učenika broćanskih škola i posjeta prvoj školi u Brotnju te rodnoj fra Didakovoj kući, u prostoru stare crkve Gradnići održana je priredba u kojoj su sudjelovali učenici srednjih i osnovnih škola naše općine.


Fra Didak Buntić

Održana je projekcija filma Fra Didak – otac, vođa i učitelj autora Dane Šarca, učenika osmog razreda OŠ fra Didaka Buntića, u kojem je vrijedni osmaš uspio sažeti fra Didakovo djelovanje i predstaviti ga uporabom modernih tehnologija.


Program u sklopu obilježavanja obljetnice smrti fra Didaka Buntića


Fra Didak Buntić organizirao je akciju spašavanja hercegovačke djece od gladi. Mnoštvo djece je prevezeno u Slavoniju i Srijem gdje su ostali te 1917, a neki još i godinu-dvije.  Fotografija snimljena krajem rujna 1917.

Organizacijski odbor već je objavio natječaj za najbolji učenički literarni rad. Na natječaju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola Općine Čitluk. Učenici su pisanim radovima pokazali kako dobro razumiju i poznaju lik i djelo fra Didaka Buntića, velikog odgojitelja, graditelja, prosvjetitelja te političkog, kulturnog, socijalnog djelatnika i spasitelja sirotinje. To su i bile teme njihovih radova u kojima su na topao i suosjećajan način opisali velikoga čovjeka, kojega nazvaše „ocem, vođom i učiteljem“. Do 28. siječnja pristiglo je devetnaest učeničkih radova, koje su mladi autori pročitali na svečanoj priredbi. Obol obljetnici dao je i učenik OGŠ Brotnjo Matej Paponja na harmonici.

Povjerenstvo u sastavu: književnica Miljenka Koštro, Lidija Jerković, stručna savjetnica za hrvatski jezik – Zavod za školstvo u Mostaru te novinarka i urednica emisija Kulturni mozaik i Tolle lege Vedrana Vidović (Radio Mir, Međugorje) imalo je tešku zadaću. Pri vrednovanju pisanih učeničkih radova razmatrala se ostvarenost teme, kompozicija sastavka, originalnost i povezanost teksta, bogatstvo rječnika i stila te gramatička i pravopisna točnost. Povjerenstvo je istaknulo da je svaki rad zaslužio pozornost i da su učenici vrlo dobro ispunili zadaću. Autori su najboljih radova: Petra Miletić, II. 1 – Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, Čitluk, Magdalena Bevanda, IX. d – OŠ fra Didaka Buntića, Čitluk i Petra Smoljan, IV. 1 – Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, Čitluk i Ana Vasilj, VII. b – OŠ Bijakovići.

Istoga dana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru prikazana je Dokumentarno-glazbena pastorala Didak – svjetlost iz Hercegovine u sklopu obilježavanja stogodišnjice smrti fra Didaka Buntića, hercegovačkog velikana, koji je potkraj Prvoga svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat 17.000 djece. Znameniti franjevac obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo teško. „Vodio je računa da u Slavoniji pravoslavna djeca idu u pravoslavne obitelji kako ne bi imala problema u daljem vjerskom odgoju. Tražio je da muslimanska djeca ostanu zajedno te se zalagao da im se ne daje vjerski zabranjena hrana. Osnivao im je mjesne škole, mektebe, jer u Slavoniji nije bilo džamija. U tome i jest njegova veličina. On jest bio i prosvjetitelj i graditelj, a po mnogim razmišljanjima i revolucionar, ali život je posvetio hercegovačkom puku, kojemu je služio do kraja života“, kazao je glumac Robert Pehar, koji sudjelovao u pastorali o fra Didaku. Tekst je fra Šimuna Šite Ćorića, a režirao je Ivan Leo Lemo. Koproducent projekta jest HKUD Didak iz župe Gradnići. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Dragan Komadina, scenografiju Vesna Režić, glazbeni urednik je Igor Tatarević, a autor videa Slaven Marinčić. Osim Roberta Pehara, sudjelovali su Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas posudio i Nedžad Maksumić.

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak