Vijenac 730

Matica hrvatska

Marija Bistrica – projekcija filma i predavanje

Oživljavanje sjećanja na utvrdu Gradina

Damir Galoić

Ogranak MH u Mariji Bistrici 2021. snimio je kratki dokumentarni film o utvrdi Gradina, koja se nalazi iznad naselja Podgrađe. Javna premijera filma održana je u Domu kulture u Mariji Bistrici 11. veljače u povodu 180. obljetnice Matice hrvatske. U Mariji Bistrici u prvoj polovici 19. stoljeća bilo je tiho žarište hrvatskoga narodnog preporoda te je rođena ideja o osnutku Matice hrvatske.

Najstariji sačuvani pisani spomen utvrde Gradina potječe iz 1327, dok je danas trag o njezinu postojanju na samu lokalitetu sačuvan jedino u tragovima. Povijesne pojedinosti u filmu rasvjetljavaju izjave kazivača i stručni komentari povjesničara i arheologa te prikazi povijesnih izvora i arheoloških artefakata. Film je snimljen sa svrhom oživljavanja sjećanja na utvrdu o kojoj se zbog nedostatna istraživanja zna relativno malo u stručnoj te gotovo nimalo u široj javnosti.

Nakon projekcije održano je i stručno predavanje Krešimira Regana, voditelja projekta Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatske, koji je u suradnji s Kajkavianom 2017. izdao i knjigu o 108 utvrda na području Hrvatskog zagorja i njegovim graničnim područjima.

Film je snimljen uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica i jedna je u nizu aktivnosti koje Ogranak posljednjih godina poduzima s ciljem promicanja baštine bistričkog kraja.

 

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak