Vijenac 730

Matica hrvatska

Požega – Proglašena najljepša ljubavna pisma

Ljubavna pisma u digitalnom dobu

Ljiljana Marić

U organizaciji Ogranka MH u Požegi, u knjižnici Katoličke gimnazije, na Valentinovo, 14. veljače, proglašeni su pobjednici natječaja za najljepše ljubavno pismo pod nazivom Moje drago srce koji je bio namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te srednje škole.


Ljiljana Marić i nagrađena Ana Gotovac

Predsjednica Ogranka MH u Požegi Ljiljana Marić podsjetila je da su natječaj pokrenuli prošle godine u povodu 350. obljetnice pogibije hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ujedno i obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti, koje je prije smaknuća Petar napisao ženi Katarini. „Poziv na natječaj uputili smo osnovnim i srednjim školama naše županije kako bismo potaknuli učenike da ne zaborave u ovom digitalnom vremenu na pisanje pisama voljenim osobama. Naime, danas je pisanje pisama među mladima gotovo izumrla forma. Na ovaj način željeli smo ih potaknuti da se pozabave ovom književnom formom, a s druge strane ih uključiti u aktivnosti Matice hrvatske, kojoj je jedna od najvažnijih zadaća njegovanje hrvatskog jezika i kulture“ – istaknula je predsjednica.

Povjerenstvo za izbor najljepšega ljubavnog pisma, na čelu s predsjednicom Marijanom Ćorluka za najljepše pismo među osnovnoškolcima proglasilo je rad učenice Anne Kuzmanović iz OŠ D. Cesarić u Požegi, a njezina je mentorica Blanka Đimoti Zima. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto pripalo je učenici Ani Gotovac iz Gimnazije (mentorica Kristina Lešić).

Svim pobjednicima i mentorima uručene su prigodne nagrade, a stručno povjerenstvo odlučilo je da, osim nagrada, uruči i posebno priznanje učenici Glazbene škole Natei Perinović (mentorica Ramona Filić) zbog iznimne kvalitete njezina rada, koji se ne može posve uklopiti u formu pisma. Predsjednica Marić na kraju je svima zahvalila na sudjelovanju u natječaju te poručila da ih ljubav i dalje inspirira, da je svakodnevno žive, da iz njih zrači i postaje zarazna za sve koji ih okružuju.

 

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak