Vijenac 730

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Lars Lindvall i Jazz orkestar HRT-a

Mladen Mazur


 

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije nastavlja s praksom suradnje s brojnim stranim solistima stilski raznih usmjerenja. Dokazao je to i prvim ovogodišnjim koncertom održanim 2. veljače u prostoru dvorane Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Kao solist za ovaj je termin bio pozvan švedski trubač, skladatelj i aranžer Lars Lindvall (Esjë 1962). Time su organizatori iz Glazbene proizvodnje HRT-a nastavili s praksom pozivanja terminskih i financijskih dostupnih stranih jazz-solista za koncertne nastupe s big bendom naše televizijske kuće. Prisjetimo se ranijih gostovanja, kad su na koncertima uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije nastupili brojni strani solisti jazza. Takvi slučajevi obogaćivanja i osvježavanja djelovanja nekih big bendova u europskom jazzu nisu nepoznati.


Lars Lindvall poznati je švedski trubač, skladatelj i aranžer / Jasenko Rasol za HRT

Prisjetimo se samo njemačkog jazz-orkestra WDR-a, pa i nekih drugih europskih big bendova, no u našem velikoorkestralnom jazzu, premda pod engleskim naslovom Exploring & Experimenting Together pribojavamo se da bi se takve suradnje, koje kao da u zadnje vrijeme gotovo sasvim isključuju nastupe orkestra sama, ne dovedu do gubljenja nekad prepoznatljiva identiteta orkestra i njegova pretvaranja u servis velikog broja gostujućih stranih solista. Za razliku od primjerice tradicionalnih djela i aranžmana trubača big benda Marka Šolmana izvedenih prošle godine, Lars Lindvall, koji predaje i jazz na glazbenoj školi u Baselu, glazbenik je koji od orkestra traži nešto sasvim drugo. Školovan i diplomirao 1992. na poznatoj američkoj glazbenoj školi Berklee u Bostonu, na kojoj je imao priliku nastupiti i s nekoliko poznatih imena recentne jazz-edukacije, za zagrebački je nastup odabrao nekoliko impresija sa svog albuma Now Or Never i vlastitih originala temeljenih na uzancama svojih švedskih korijena, bojama godišnjih doba i klasične glazbe.

Jazz orkestar HRT-a pokazao je i na ovom koncertu da može uspješno apsolvirati i takve moderne aranžmane, održane ovaj put pod dirigentskom palicom švedskog autora, a solisti našeg big benda da su u stanju improvizirati i na takve do sada im posve nepoznate teme. No samo smo u izvođenju prvog Lindvallova originala Hansing čuli nekoliko suvislih improviziranih korusa našeg tenor-saksofonista Marija Bočića. Sve ostalo premda najavljeno kao jazz teško da bismo, izuzev kraćih trombonskih sola, dijaloga s jazz-pijanistom Joe Kaplowitzom te kraćih pisanih uloga kontrabasista Saše Borovca i gitarista Elvisa Penave i nekoliko taktova jedne poznate baladne melodije pri kraju koncerta, mogli svrstati u jazz-izvođenje.

Lars Lindvall je kao trubač i skladatelj te diplomant Jazz instituta u Grazu (1989) ovim nastupom pokazao drukčije glazbeno lice, koje teško da bismo mogli svrstati čak i u okvire najmodernijeg europskog velikoorkestralnog jazz-izričaja. Jazz orkestar HRT-a i ovaj je put bespogovorno i profesionalno sa svojim solistima odgovorio na sve pisane zahtjeve gosta iz Švedske Larsa Lindvalla, te im ovaj put na tome valja zahvaliti.

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak