Vijenac 730

Književnost

Književnost IZDVAJA

Lada ŽIGO ŠPANIĆ

Čudnovata percepcija još čudnijeg svijeta

Nova zbirka ugledne autorice Lane Derkač Hotel za mrtve sjajna je poezija, ne samo zbog odlične stilizacije nego i zbog maštovitih ironizacija našega Tehnopolisa. Kokteli doživljaja i jezika djeluju bizarno, kao čudnovata percepcija još čudnijeg svijeta koji autorica doživljava više kao igru iskrivljenih zrcala negoli kao tešku dramu.


Izd. VBZ, Zagreb, 2020.

U pjesmi Razglednice netko spomene riječ džungla, a autorica odmah osjeća kako džungla (iliti strah, stres) buja u njezinu krvotoku; u pjesmi Snimka Bog zaspi dok gleda nadzorne kamere na cesti, a na kraju pjesme Bog čeka da netko na nebo odloži rendgensku sliku pluća. Autorica poput maga preobražava stvarnost u imaginaciju, no unatoč svim stilskim transformacijama, „izokrenute“ pjesme odišu, začudo, čarobnom harmonijom.

Sveobuhvatne pjesme humanističkog anarhista

Upišete li u Google ime Milka Valenta i Psihotični horizont, vidjet ćete izbor pjesama toga plodnog pisca u digitalnom izdanju. Valentove pjesme doista su prepoznatljive kao „totalna poezija“, kako ih je nazvao Davor Šalat – šire lepezu brojnih tema i raznih poetika (kako sam autor voli reći, iskazivao je semantički konkretizam, politički kriticizam, ontološki egzistencijalizam, erotski rock-egzibicionizam…).


Izd. Balkanski književni glasnik,
Slankamen, 2020.

Valentove pjesme veoma su dinamične strukture, svaka je poput raskošna živog organizma. Autor kombinira histeričnu svakodnevicu, digitalnu anonimnost, ljudsku monotoniju, životni i poetski eros, razne oblike intertekstualnosti, gotovo sve emotivne intonacije. Tu su i majstorske jezične preobrazbe, od eruditskih rečenica do slenga, od duboko misaonih konstrukcija do živih dijaloga. Pjesme pobornika „humanističkog anarhizma“ toliko su sveobuhvatne da svaku valja pročitati više puta.

Magično ispripovijedana priča o slojevitoj ­junakinji

Novi roman nagrađivane autorice Olje Knežević odlična je psihološka proza o ženi koja iz Crne Gore u vrijeme rata odlazi u London, gdje se udaje za britanskog bankara i postaje gđa Valle Black.


Izd. Hena Com, Zagreb, 2021.

Razapeta između uspomena na zavičaj i živi mentalitet i londonske aristokracije, između davne ljubavi s balkanskim kriminalcem i isprazna braka s prepotentnim Englezom do kojega ne dopire, upušta se u vezu s mladim londonskim umjetnikom. Radnja romana razvija se na više planova, uvode se i drugi snažno profilirani likovi, a magično pripovijedanje uvlači čitatelja ne samo u priču nego i u slojevitu psihu junakinje koju je težak život okrutno ostavio za sobom.

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak