Vijenac 730

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

IZDVAJA Karmen Širović

Recomposed Vivaldi

Ususret pokladama, pijanist i skladatelj Matej Meštrović odlučio je „zamaskirati“ kapitalno djelo barokne literature, Četiri godišnja doba Antonia Vivaldija, koje je izveo uz ansambl violinista Kinor u Hrvatskom domu Split 17. veljače. Meštrović se poigrao s navedenim Vivaldijevim koncertima još 2016, a nakon praizvedbe Četiri godišnja doba za tri klavira s Matijom Dedićem i Hakanom Alijem Tokerom na Dubrovačkim ljetnim igrama energična transkripcija i izvedba snimljena je i za Navona Records.


Matej Meštrović i ansambl Kinor /
Snimila Maja Prgomet

Najnoviji projekt, Recomposed Vivaldi, u sklopu Zlatnog ciklusa, privukao je mnogobrojnu publiku u splitsku koncertnu dvoranu. Povremenim dirigentskim kretnjama Meštrović je za klavirom podsjetio na baroknog čembalista, a posebnu pažnju virtuoznim umijećem sviranja plijenila je solistica, osnivačica i umjetnička ravnateljica Kinora, Evgenija Epshtein. Otkako je ansambl sačinjen od njezinih nekadašnjih i sadašnjih studentica violine s Umjetničke akademije u Splitu ostvario debi u Hrvatskom domu Split u travnju 2021, svakim novim nastupom iznenađuje svestranošću i kvalitetom izvedbe. Deset violinistica, Meštrović i Evgenija Epshtein zaraznom energijom, neuobičajenim odjevnim kombinacijama i razigranom transkripcijom Godišnjih doba predstavili su Vivaldija u nešto žešćem izdanju, koje karakteriziraju suvremene tehnike skladanja te citati iz područja popularne glazbe.

Piano loop zimska akademija

Već četvrtu godinu Split i zimi postaje pijanistička meka u sklopu Piano loop akademije. S dugovječnijim i već afirmiranim ljetnim Piano loop festivalom zimsku akademiju povezuju seminari i pijanistički maraton Piano 24 na kojima su se profilirale mlade pijanističke generacije. Partnerstvo udruge Piano projekt i splitske glazbene škole, koje je ravnateljica Vesna Alebić nesebično otvorila vrata za sve mlade pijaniste gladne novih znanja i umijeća, proširilo se i na koncertnu dvoranu koja secesijskim izdanjem glavne dvorane te najnovijim i najkvalitetnijim klavirom u gradu pod Marjanom mladim pijanistima i publici omogućuje iznimno koncertno iskustvo.


Maria i Desislava Bobrina

Ruben Dalibaltayan tijekom tri zimska modula održava seminare za najbolje učenike glazbenih škola u Hrvatskoj, a u veljači mu se pridružuju Natalia Trull, Andreas Frölich, Albert Mamriev i Philippe Raskin. Najbolji polaznici seminara po izboru tih eminentnih klavirskih pedagoga, Duo Maria i Desislava, koje čine sestre pijanistice Maria i Desislava Bobrina, Anna Leyerer, Angel Wang, Mia Pečnik, Cristiana Roman-Dragos i Togrul Huseynli, dobili su priliku predstaviti se splitskoj publici na koncertima od 21. do 26. veljače u Hrvatskom domu Split, dok će ostali polaznici seminara nastupiti u Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Pijanističke poslastice neće utihnuti sve do kraja zime, jer je neumorna ravnateljica udruge Piano projekt Vanesa Kleva osmislila ciklus Allegro maestoso, na kojem će nastupiti mladi hrvatski pijanisti koji su se istaknuli tijekom ljetnih izdanja Piano loopa. Od 26. veljače do 26. ožujka subotnja jutra uljepšat će koncerti Zvjezdana Vojvodića, Stipe Prskala, Arsena Dalibaltayana, Ivane Petrović-Poljak i Barbare Cvitanović.

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak