Vijenac 730

Kazalište

Tisja Kljaković Braić, U malu je uša đava, red. Mario Kovač, HNK u Splitu, premijera 11. veljače

Vedra reminiscencija na djetinje dane

Piše Dunja VUSIO

Ustrajnost i strpljenje, umijeće i povezanost ansambla predstave U malu je uša đava stvorili su dugo očekivanu premijeru u HNK-u Split 11. veljače, a zanimanje i razdraganost gledatelja svjedoči da su već dobro upoznali tekst knjige akademske slikarice Tisje Kljaković Braić, koja je zapisala svoje djetinjstvo onakvo kakvo je bilo, zadržavši stvarna imena i događaje. O prihvaćenosti djela govore nakon prvog izdanja (Profil, 2015) i tri godine poslije audioizdanje Zaklade Čujem, vjerujem, vidim te drugo izdanje Frakture, dopunjeno originalnim ilustracijama. Redatelj Mario Kovač u svojoj je dramatizaciji izabrao događaje iz „priče o jednom djetinjstvu osamdesetih u Splitu“, Tisjine korake, uronjene u igru i vedrinu, pod budnim i brižnim očima najdražih joj Bake Nevenke i Dida Žarka. Snježana Sinovčić Šiškov i Nenad Srdelić ovaj su put Baka i Dida, posvećeno, iskreno i stalno gradeći svoj odnos prema Tisji kao središtu svoga života, spremni odgovoriti na teška pitanja, strpljivo podnose i poneko odbijanje svoje brižnosti.


Protagonisticu akademsku slikaricu Tisju Kljaković Braić utjelovila je Andrea Mladinić / Izvor HNK u Splitu

Kako predstava odmiče, ne gledamo ih kao glumce, prisan i brižan odnos prema unuci preobražava ih potpuno u likove koje tumače. Na pozornici su kuhinja i dnevni boravak obiteljskoga stana u splitskom kvartu Spinutu, radnja se prolazom prema kuhinji zahuktava, a potom smiruje u opuštanju na fotelji i trosjedu, uz mali televizor. Tisjino pitanje „Mama, pričaj mi kako je to bilo kad sam se ja rodila?“ otvara predstavu i slaže uspomene u kojima djevojčica obnavlja radost i ljubav obitelji. Zorana Kačić Čatipović glumi Mamu, potiče Tisjinu umjetničku crtu, simpatično joj dodajući papir: Crtaj!, kada se Tisja žali da joj je na moru dosadno, dok je koncert na kojem Tisja svira sa časnom sestrom (duhovito je glumi Monika Vuco Carev, a lako prelazi i u još dvije uloge) prilika vidjeti i Momčila Popadića (ležerno boemski Goran Marković) kao obiteljskog prijatelja, uz zvuke njegove pjesme Skitnica. Marjan Nejašmić Banić kao Tata uigran je i zabavan, jednako tako i Filip Radoš (proslavlja 40 godina umjetničkoga rada) u ulozi Mirona, meštra za sve. Uloge Konobara i Raše tumači okretno i humoristično Vicko Bilandžić, Ana Marija Veselčić dostojanstvena je Tisjina učiteljica Drugarica Rosana.

Dizajn osamdesetih u toplim tonovima narančaste, žute, zlatnosmeđe vodio je scenografiju Davora Praha, svoje mjesto imaju i goblen, ukrasno posuđe, zidne tapete, klasični ormari. Osamdesete su vjerno predstavljene i kostimografski, umijećem Ane Marin i Maje Peruzović, glumci se više puta presvlače, od ležernije do svečane odjeće, pojavljuje se prvo pionirska odora, Didin ratni kaput s odlikovanjima, svečano se čeka nova godina, mijenjaju frizure. U glazbenom izboru Tomislav Babić donio je zvukove osamdesetih, u oblikovanju svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić dočarali su uz interijer stana i plažu, susjedin balkon, dvor(ište) u koje Tata doveze „amerikanski“ Yugo 45...

Dida Žarko natječe se sa Susjedom Jovom u darivanju djece, dok Anjo (dinamični Stipe Radoja) i Tisja smišljaju uvijek nove igre. Dida je i najbolji odgajatelj (Tisja ne voli vrtić), šetnje s njim su zanimljive, on ima odgovor na svako pitanje i daje tražene savjete u pravi trenutak, strpljiv je i velikodušan. Bakin krug prijateljica čine Susjeda Vuka (Tatjana Jovanović), Teta Zorka (Arijana Čulina) i Mila Paunović (Andrijana Vicković), u prelasku preko dvora do drage im susjede izvode i kabaretske dionice od kojih je najsmješnija ona s Zepterovim posuđem. Složno se obrušavaju na dvije od susjeda (obje glumi Katarina Romac, lako mijenjajući stav i glas), s balkona dosjetljivo postavljena na kotače (uvode ga i izvode, kao i pijanino i klupu Susjedi, spretni Maro Drobnić i Darijo Tvrdić).

Kako se bliži vrijeme srednje škole, Tisja prerasta u djevojku, vijesti najavljuju političke promjene. Predstava prelazi iz razigranog tona u mirniji, sjetan, na pozornici ostaju samo Baka i Dida, spokojno zagrljeni na trosjedu. Tisja, koju glumi Andrea Mladinić, izrazite glumačke snage i uvjerljivosti u svim godinama rasta lika, sada odrasla izgovara dirljiv epilog o početku rata i kraju svoga djetinjstva, o zahvalnosti Baki i Didi, koji su joj toliko ljubavi ugradili u djetinjstvo. Najljepše rečeno o njihovu međusobnom odnosu jest da to nisu bila dva života, nego jedan. Autorici Tisji Kljaković Braić zahvala što je s nama podijelila svoju priču, sa željom da u predstavi i dalje uživa velik broj gledatelja, a glumcima pohvala za zahtjevno tumačenje živućih osoba.

Vijenac 730

730 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak