Vijenac 729

Glazba

Nove snage našeg jazza

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

U dvorani zagrebačke Tvornice kulture 19. je siječnja trebao biti održan jazz-koncert seksteta našeg mladog vibrafonista Šimuna Matišića. Koncert je zbog bolesti kontrabasista, zbog čega su i ostali članovi sastava morali u samoizolaciju, bio u posljednji trenutak odgođen te će se održati u nekom sljedećem terminu.


Šimun Matišić vođa je jazz-seksteta, perkusionist i vibrafonist  / Izvor Facebook

To međutim nije razlog da se ne upoznamo s leaderom spomenutog seksteta, perkusionistom i vibrafonistom naše nove generacije Šimunom Matišićem, jednim od naših mlađih darovitih džezista. Šimun Matišić (1996) sin je poznatog jazz-gitarista provenijencije legendarnog Djanga Reinhardta i poznatog dramskog pisca Mate Matišića. Već je kao dijete pokazivao izraziti talent za perkusionističke instrumente te je već s četiri godine debitirao kao bubnjar u kvartetu usnog harmonikaša Branka Kralja. Udaraljke je započeo studirati kod prof. Božidara Rebića te nastavio kod prof. Tomija Spasevskog i Gorana Goršea, učeći istovremeno svirati i glasovir. S glazbenom će teorijom i udaraljkama maturirati 2014. na Glazbenoj školi Elly Bašić u Zagrebu. Trenutačno je student pete godine udaraljki te četvrte godine klasične kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Kao instrumentalist nastavlja tradiciju vibrafona legendarnoga Boška Petrovića, pretvarajući sviranjem s četiri malice (ne palice!) vibrafon u harmonijski instrument. Kao autor obogaćuje naš glazbeni i jazz-arhiv novim i originalnim skladbama.

Na spomenutom je koncertu, a nema razloga ne vjerovati da će tako biti i tijekom ponovljena termina, Šimun Matišić želio programski predstaviti svoje autorske skladbe i interpretacije nekih od najpoznatijih Petrovićevih tema, dakle dva lica svog jazz-stvaralaštva. S prvog CD-a iz 2018, naslovljena Invocation, Matišić se predstavlja s osam svojih skladbi izvedenih sa sekstetom, sastavom predviđenim za spomenuti odgođeni siječanjski zagrebački nastup. Neke ćemo od originala, kao što su First Waltz, Amok, Baby Blues, Acceptance, Last Lullaby ili možda Invocation, slušati jamačno u nekom slijedećem terminu koncerta seksteta Šimuna Matišića. Iz autorske mape svog uzora vibrafonista Boška Petrovića izvedbenom se opusu Matišić odužuje najnovijim diskom ostvarenim s kvintetom bez tenor-saksofona Marija Bočića nazvanim Tribute To B. P. Na tom je disku Šimun Matišić, ovaj put s kvintetom, predstavio svoje viđenje dijela skladateljskog opusa svog uzora, skladbe: Valse For Jazz Mama, Blue Sunset, Little Boy With Big Heart, Green Lobster Dream, With Pain I Was Born, In Grožnjan After All These Years i neke druge. Prateće sastave koje čine trenutno neki od naših ponajboljih hrvatskih džezista mogli bismo u ovom trenutku nazvati „hrvatskim All Stars sastavom“, u kojem uz Matišića na vibrafonu nastupaju: trubač i krilničar Davor Križić, pijanist Matija Dedić, kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Kruno Levačić. Izdavač obaju diskova mladog vibrafonista i skladatelja Šimuna Matišića poznata je zagrebačka etiketa Croatia Records, koja svojim izdanjima pokazuje zanimanje i za domaće, ne uvijek komercijalne interprete jazza.

Vijenac 729

729 - 10. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak