Vijenac 729

Druga stranica

Post festum Noći muzeja 2022. – kako stoji muzejska scena

Muzeji diljem svijeta čekaju oporavak

Piše Ana Marija Ilić

Od početka pandemije kultura broji velike gubitke, muzeji i galerije diljem svijeta zatvoreni su na više mjeseci, globalna statistika bilježi pad od 85 posto posjetitelja, a veliki broj muzealaca izgubio je radna mjesta. U Zagrebu mnogi muzeji pak čekaju na obnovu nakon potresa

-

Muzeji – između digitalnog i stvarnog tema je ovogodišnje, sedamnaeste Noći muzeja, u kojoj su dominirali programi u realnom vremenu u kombinaciji s digitalnim sadržajima. Situacija je slična prošlogodišnjoj, kada je većina programa održana virtualno. I ove godine izostala je ceremonija otvaranja, broj posjetitelja reguliran je epidemiološkim mjerama i kovid-potvrdama, a muzeji su mogli biti otvoreni do ponoći. Ove godine u manifestaciji je sudjelovalo više od 200 muzeja s više od 400 programa. Kulturni djelatnici diljem Europe pronašli su način da se neizostavna kulturna manifestacija održi, a posebno kreativni bili su Nizozemci. Nova pravila koja dopuštaju rad uslužnih djelatnosti, a zabranjuju događanja u muzejima, galerijama i kazalištima, stvorila su neobičnu simbiozu umjetnosti i uslužnih djelatnosti. Naime, na pozornicima su se našli frizeri, u tehničkom muzeju održan je grupni trening, a u Van Goghovu muzeju prava atrakcija bio je brijač.


Radovi u Prirodoslovnom muzeju u punom su jeku / Izvor Facebook Prirodoslovnog muzeja, Zagreb

Od početka pandemije kultura broji velike gubitke, muzeji i galerije diljem svijeta zatvoreni su na nekoliko mjeseci, globalna statistika bilježi pad od 85 posto posjetitelja, a veliki broj ljudi izgubio je radna mjesta. Muzej Louvre izgubio je oko osamdeset milijuna eura, a godišnji broj prodanih ulaznica pao je s deset na dva milijuna i osamsto tisuća.

Novi muzeji od Praga do Egipta

Paradoksalno, upravo je pandemija podcrtala važnost kulture, stoga ne iznenađuje što se diljem svijeta otvaraju novi kulturni prostori. Mađarska je rekorder s novim muzejskim i galerijskim postavima, u Pragu će se 22. veljače otvoriti novi centar moderne i suvremene umjetnosti Kunsthalle Praha, uz nedavno otvoren Munchov muzej Oslo će u lipnju dobiti nacionalni muzej arhitekture, umjetnosti i dizajna, koji će biti najveći muzej u nordijskoj regiji, čeka se otvaranje Muzeja Boba Dylana u svibnju u Tulsi, kao i Muzeja Broadway u New Yorku ovo ljeto, a u Italiji se u Riminiju otvorio muzej posvećen Federicu Felliniju. Najveći arheološki muzej na svijetu otvorit će se u studenom u Egiptu, u godini u kojoj se obilježava dvjestota obljetnica dešifriranja hijeroglifa i stota obljetnica otkrića Tutankamonove grobnice. I Arheološki muzej u Zagrebu pridružio se svjetskom obilježavanju važnih otkrića izložbom Mumije – virtualni stari Egipat, koja se mogla razgledati isključivo virtualno putem službenih stranica Muzeja. Zbog potresa muzejska zgrada još nije otvorena posjetiteljima, a to je sudbina koju dijele brojni zagrebački muzeji.


Muzej Louvre izgubio je oko osamdeset milijuna eura / Izvor Wikipedija


Prosvjed umjetnika u Nizozemskoj podržavaju i kolege Rusi / Muzej Puškin / TASS / Newscom / PIXSELL

Obnova Prirodoslovnog muzeja – najveći projekt u kulturi

Jedan od njih je Muzej za umjetnost i obrt, koji još iz prostora nije preselio najveću muzejsku zbirku u Hrvatskoj. Infrastrukturni projekt obnove Prirodoslovnog muzeja najveći je projekt u kulturi u Hrvatskoj, koji bi trebao završiti do kraja 2023. Oštećeni Povijesni muzej izložbu Sedamdesetprva održao je u Galeriji Klovićevi dvori, dok je Tehnički muzej tri izložbe koje su pohranjene na Facebookovoj stranici Muzeja prenosio uživo. Muzej Mimara također je zatvoren zbog posljedica zemljotresa, ali na svojim stranicama nudi virtualnu šetnju, muzejski blog sa zanimljivim pričama iz muzeja, katalog o djelima iz fundusa te dvanaest različitih virtualnih izložbi. Mogla se razgledati i virtualna izložba Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama posvećena obljetnici Muzeja Mimara – hommage donatoru Anti Topiću Mimari i svim ostvarenjima u tri protekla desetljeća. U skladu s temom i okolnostima, svoj program osmislio je i Gradski muzej u Sisku, koji je, kako zbog loše epidemiološke situacije tako i zbog smanjenih kapaciteta prostora zbog posljedica potresa, svoj program pretvorio u digitalne sadržaje. Izložbeni prostori bili su zatvoreni, ali je omogućena virtualna šetnja novom izložbom Ogledalo, ogledalce moje: rimski kozmetički pribor iz Siscije. Kraj pandemije iščekuje i osnivač Muzeja prekinutih veza Dražen Grubišić, koji je morao dignuti kredit zbog smanjena broja posjetitelja, a takvu sudbinu prošla je većina osnivača privatnih muzeja i galerija.


Novi muzej u Pragu otvara se 22. veljače / Izvor Kunsthalle Praha

Dok su posljedice potresa i njihova sanacija te pandemija najčešće teme diskursa, muzejski dokumentacijski centar priložio je potresne podatke o muzejskim prostorima u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo da su brojni muzeji smješteni u neadekvatnim prostorima gdje nemaju nikakvu ili imaju slabu zaštitu, građa se odlaže na sva dostupna mjesta poput tavana i podruma, broj predmeta na jednom četvornom metru je 58, a nedovoljno je i muzejskih stručnjaka: jedan kustos dolazi na osam tisuća predmeta.

Diljem Hrvatske muzeji su se okrenuli digitalizaciji i virtualnoj stvarnosti; u Čakovcu i Varaždinu mogle su se razgledati izložbe s pomoću hologramske tehnologije i VR-naočala, riječki muzeji organizirali su brojne sadržaje na stranicama Facebooka, a digitaliziciji se najviše okrenuo Zavičajni muzej Drenove, koji je izložbu Znameniti Drenovčani – zašto su nam tako važni za povijest našeg kraja u fizičkom prostoru predstavio u posve digitalnom formatu na multimedijalnoj platformi muzeja.

Arheološki muzej Istre – najposjećeniji muzej u Hrvatskoj

Novom dobu okrenuo se i zbog pulske arene najposjećeniji muzej u Hrvatskoj; Arheološki muzej Istre, koji je predavanja i posjet lokalitetima organizirao na Facebooku, Instragramu i YouTubeu. Na izložbi Fragmenti prošlosti carske palače u Splitu prezentirani su nalazi ulomaka pokretnih kamenih spomenika deponiranih u prostorijama Podruma Dioklecijanove palače. Odabrana su i obrađena 53 kamena fragmenta koja pripadaju konstruktivnim, arhitektonskim i dekorativnim elementima posljednje carske rezidencije Dioklecijana. Državni arhiv u Dubrovniku sudjelovao je u Noći muzeja s izložbom Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka Drugog svjetskog rata na platformi Spacetime Layers; aplikaciji koja s pomoću interaktivne mape omogućuje predstavljanje kulturne baštine u edukativnim, kulturnim i drugim aktivnostima.


Ovogodišnja Noć muzeja u Puli / Snimio  Srećko Niketić /  PIXSELL

Hrvatski muzej vatrogastva u Varaždinu održao je premijeru dokumentarnog filma Zovi 193, dječju radionicu, promociju dvije knjige, virtualne šetnje te otvaranje izložbe. Muzeji diljem Hrvatske ponudili su programe u realnom prostoru kao i mnoštvo predavanja, radionica, kvizova i razgledavanja putem digitalnih kanala.

Neosporne su prednosti digitalizacije umjetnosti i virtualnog doživljaja, ali ovogodišnja posjećenost Noći muzeja dokazuje da unatoč njima prevladava želja za tradicionalnim načinom konzumiranja umjetnosti.

Vijenac 729

729 - 10. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak