Vijenac 729

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Izdvaja: Gloria FABIJANIĆ JELOVIĆ


Život s Downovim sindromom

Nagrađivana monodrama Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca Down, by law autorice Mile Čuljak, u izvedbi Jelene Lopatić, ponovno je pred gledateljima u prostoru Dram(m)


Down, by law

a. Nagrada publike Andreja Blagojević pripala je Jeleni Lopatić za najbolje ostvarenu žensku ulogu, a nagradu publike Zlata Nikolić osvojila je predstava u cjelini. Temeljena na autoričinu iskustvu, govori o životu majke dječaka s Downovim sindromom. Svoje je zapise o odnosu i bolima u odgoju Mila Čuljak pretočila u kazališnu izvedbu, želeći podijeliti svoja iskustva sa širom zajednicom kako bi približila probleme i važnost takvih trenutaka te tako pomogla roditeljima djece s Downovim sindromom. Predstava je, kao audiodrama Dramskoga programa Hrvatskog radija, u režiji Hane Veček, ušla u uži izbor za Najbolju europsku dramu 2022. koju dodjeljuje BBC.

Kazališna šetnja paletom emocija

Dvije važne predstave svakako su i I Cyrano i djevojčica u režiji Gulierma Balda i Enigmatske varijacije proslavljene glumice Neve Rošić.


Enigmatske varijacije

 


I Cyrano i djevojčica

Dvije sjajne glumice na početku svojih karijera, Romina Tonković i Ana Marija Brđanović, u predstavi I Cyrano i djevojčica, svojim ulogama posve zaokupljaju pozornost publike pričom o ljubavi koja ne poznaje granice, a ova predstava uči odrasle da se vrate u djetinjstvo kako bi se prisjetili prave istine o ljubavi. Predstava Enigmatske varijacije duhovita je verbalna borba dvojice posve različitih muškaraca, umišljenoga genija, pisca Abela Znorka u sjajnoj izvedbi Aleksandra Cvjetkovića, i novinara Erica Larsena, kojeg izvrsno utjelovljuje Mirko Soldano. Predstava vodi publiku kroz paletu emocija, a pohvaliti valja i nenametljivu režiju koja počiva na izvrsnoj interpretaciji i jednostavnoj scenografiji.

Kad smrt pojedinca zaustavi svijet

Uskoro se očekuje nova premijera Hrvatske drame riječkoga HNK-a Kad je stao svijet, u režiji Vite Taufera, a na tekst Dore Delbianco. Glazbu potpisuje Mate Matišić, scenograf je Dalibor Laginja, a kostime je osmislila Manuela Paladin Šabanović. Uloge su povjerene Mariju Jovevu, Deanu Krivačiću, Ireni Terezi Prpić, Romini Tonković, Deniju Sankoviću, Oliveri Baljak, Niki Ivančić, Aleksandru Cvjetkoviću i Svenu Šestaku. Priča je to o neobičnom slučaju kada je smrt jednog čovjeka poremetila cjelokupnu ravnotežu svijeta. Putovanje započinje tajanstvenim nestankom, a završava u nasilnoj spirali političkog pragmatizma. Predstava ima elemente realistične komedije i groteske, s duhovitim dijalozima u maniri farse i satire.

Vijenac 729

729 - 10. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak