Vijenac 729

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Karmen Širović

Povijesni Bösendorfer pod prstima Terezije Cukrov

Terezija Cukrov na klaviru Bösendorfer iz sredine 19. stoljeća nastupila je 13. siječnja u Hrvatskom domu Split. Tek što je novouređena splitska dvorana otvorila vrata, Bösendorfer je stigao u nju zahvaljujući donaciji Kristiana Nakića. Iako većina povijesnih klavira danas egzistira kao muzejski izložak, splitski primjerak poznate austrijske graditeljske tvrtke restauracijom Zlatka Pavlinića pripremljen je za pijanističke bravure.


Terezija Cukrov /
Snimio Maja Prgomet

U bogatu biografiju Cukrova je već upisala nastupe na povijesnim klavirima, a splitski Bösendorfer pokazao se idealnim za repertoar bečkog klasicizma i romantizma. Uz Mozartovu Fantaziju u c-molu, K.475 i Sonatu br. 14 u c-molu, K. 457. te Schubertova dva stavka iz Glazbenih trenutaka i Sonatu u c-molu, D. 958 publika je imala priliku promatrati kako oba skladatelja upotrebljavaju tonalitet c-mola. U Hrvatskom domu Split trenutno se oprema manja dvorana na trećem katu koja će nositi ime skladatelja Jakova Gotovca, a taj glazbeni salon trebao bi trajno nastaniti upravo Bösendorfer. 

11. Ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić

S veljačom kreće i jedanaesto izdanje Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić na kojem će u Splitu do kraja lipnja nastupiti 44 kandidata, odnosno solista i ansambala.


Pobjednik violončelist Luka Galuf

Među mnogobrojnim prijavama izbor je napravilo stručno profesorsko povjerenstvo u sastavu Mirjana Siriščević i Borna Barišić. Ovisno o tipu natjecatelja, koji pored učenika i studenata uglavnom čine netom diplomirani mladi glazbenici, koncerti će se održavati u muzejskim ili sakralnim prostorima i na otvorenom. Uz gudače, puhače, pjevače, pijaniste i orguljaše natječu se i ansambli pa će publika imati priliku poslušati duo i kvartet flauta ili saksofona te klavir uz raznovrsne kombinacije instrumenata. Uz statuu Kažimira Hraste, prvonagrađenom kandidatu osigurat će se koncert u okviru Splitskog ljeta u suradnji sa splitskim HNK-om, a od ove godine bi kandidat nagrađen za izvedbu skladbe hrvatskog autora trebao biti nagrađen samostalnim koncertom u sezoni Hrvatskog doma. Pijanistica Elizabeta Adžaga posebnu nagradu za izvedbu djela hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula osvojila je prethodne sezone, a publika željno iščekuje i koncert pobjednika 10. ciklusa mo. Vinko Lesić, violončelista Luke Galufa.

Male priče

Male priče diskografski su debi dua Artina, koji čine harmonikašica Martina Jembrišak i flautistica Andrea Jelavić. Nedostatak originalne literature potaknuo ih je na potragu za novim djelima u koju su se upustile objavivši natječaj za nove skladbe.


Duo Artina

Iako se nitko od hrvatskih skladatelja nije prijavio, najnoviji projekt dua Artina nazvan je upravo po djelu hrvatskog skladatelja Ante Grgina u čijoj su Maloj priči pronašle nadahnuće za glazbenu zbirku minijatura. Od Amerike, preko Azije do Europe, pristigla su djela skladatelja (T. Kawamoto, M. Filippi, M. Andronikou, Chris Hung, M. Lo Bianco, L. F. Aguirre, K. Watahiki, B. Walasavage, J. M. Solare, J. Gade) nadahnuta podnebljem iz kojeg potječu i donose raznovrsne glazbene anegdote.

Vijenac 729

729 - 10. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak