Vijenac 729

Film

FILM IZDVAJA

Josip GROZDANIĆ

Druga sezona Nestalih na HTV-u 

Od 7. veljače u udarnom terminu na Prvom programu HTV-a možemo pratiti drugu sezonu serije Nestali – prva sezona prikazana je prije točno dvije godine. I druga sezona nudi četverodijelnu ratnu priču koja se izravno nastavlja na prvu sezonu, te šestoricu hrvatskih vojnika zatječemo upravo uoči početka vojno-redarstvene operacije Oluja, tijekom jutra 4. kolovoza 1995. Protagonisti s efektnim nadimcima i ovaj su put autoritativni Prka, smireni Delon, temperamentni Sikira, urbani Gradski, šutljivi snajperist Pape i ranjeni Nervoza, a za promjenu pridružuje im se i srpska pjevačica Snježana, koja se pojavila na samu kraju prve sezone.


Kadar iz serije /
Izvor HRT

Dok su u izvornim Nestalima dečki bez znanja zapovjednika tragali za zloglasnim pripadnikom vojske tzv. Srpske Krajine koji je pobio nekoliko njihovih suboraca, prema riječima autora scenarističkog predloška Joška Lokasa, koji je kao scenarist debitirao upravo u toj seriji, sad za njih svi znaju, i njihovi suborci, ali i neprijatelji koji ih love. To sugerira da bi Nestali 2 okvirnom dramskom situacijom mogli biti još izrazitije na tragu kultne Južnjačke utjehe Waltera Hilla, što u kombinaciji sa za ovakve sižeje idealnim redateljem Kristijanom Milićem i glumačkom postavom predvođenom braćom Navojec jamči uspio TV-proizvod.

Filmovi Christophera Nolana u Kinu Tuškanac

Od 12. do 20. veljače u zagrebačkom Kinu Tuškanac prikazat će se ambiciozan ciklus filmova Christophera Nolana, koji će biti otvoren njegovim probojnim ostvarenjem Memento iz 2000. Već u storiji o amnezijom pogođenu protagonistu koji traga za ženinim ubojicom, pri čemu je zbog nesposobnosti pamćenja sve što mu se događa prisiljen bilježiti snimanjem polaroidnih fotografija i izradom tetovaža na svom tijelu, Nolan je demonstrirao neke od ključnih osobina svog autorskog rukopisa.


Kadar iz filma Batman: Početak        Izvor IMDB

On je filmaš kojeg pored tjeskobnih egzistencijalnih drama i složenih duševnih stanja protagonista podjednako, a možda čak i više, zanima bavljenje filmskom formom, narativnom i logičkom kombinatorikom, tretmanom vremena unutar filmske priče, stilskim izražajnim sredstvima, odnosom stvarnosti i fikcije, fluidnim identitetima i još fluidnijim sjećanjima likova te davanje posvete njegovim filmofilskim uzorima. Tomu valja dodati i nerijetku sklonost naglašenim stilizacijama, umetanju elemenata fantastike, vizualnu zavodljivost, redateljske bravure i efektnu oniričku ugođajnost. To su obilježja Nolanovih izvedbenih prosedea i u filmovima Početak, Interstellar, Dunkirk, Nesanica, Prestiž, u trilogiji o vitezu tame Batmanu, a donekle i u njegovu prvijencu Prateći, koji će kao i ostale navedene naslove moći pogledati posjetitelji Kina Tuškanac.

In memoriam: Monica Vitti (1931–2022)

U dobi od devedeset godina od posljedica Alzheimerove bolesti preminula je diva talijanskog filma Monica Vitti, glumica pravog imena Maria Luisa Ceciarelli, koja je talijanski i svjetski film ključno obilježila četirima ulogama u antologijskim ostvarenjima Michelangela Antonionija, u „trilogiji otuđenja“ koju čine naslovi Avantura, Noć i Pomrčina te u prvom redateljevu filmu u boji Crvena pustinja.


Monica Vitti /
Izvor Facebook

Ona je maestralno utjelovljivala Antonionijeve protagonistice, senzibilne žene obilježene sjetom i egzistencijalnom tjeskobom, kao i bračnim krizama i slutnjama neizbježne propasti, a njezinoj glumačkoj ekspresivnosti podjednako su pridonosili hrapav glas i visok stas, plava kosa i izrazita fotogeničnost. Tijekom aktivne karijere duge više od tri desetljeća Monica Vitti pod redateljskom palicom Josepha Loseyja utjelovila i strip-junakinju Modesty Blaise, u glasovitu Buñuelovu Fantomu slobode tumačila je gospođu Foucaud, bila je i pacifistica u istoimenoj drami Miklósa Jancsóa, i kraljica u Antonionijevoj Tajni dvorca Oberwald, za glavnu žensku ulogu u romantičnoj komediji Flert Roberta Russoa ovjenčana je Srebrnim medvjedom, a u eri talijanskih glumica koje su publiku osvajale naglašenim seksepilom ona je zračila otmjenošću i intelektualizmom. Od Alzheimera je bolovala navodno gotovo četvrt stoljeća. Da ju je poslužilo zdravlje, možda bi joj karijera trajala i dulje, no i ovako je iza nje ostao bogat i intrigantan opus za kojim bi svaki pravi filmofil trebao posegnuti u vlastitim kolekcijama ili pak u internetskim videotekama i na platformama.

Vijenac 729

729 - 10. veljače 2022. | Arhiva

Klikni za povratak