Vijenac 728

Matica hrvatska

KOPRIVNICA  – POŠTANSKA MARKA UZ 750. OBLJETNICU PRVOG SPOMENA

Ogranak MH u Koprivnici svome gradu

Dražen Ernečić

Hrvatska pošta 18. siječnja pustila je u promet novu specijalnu poštansku marku u povodu 750. obljetnice prvog spomena Koprivnice (1272–2022), koja se spominje kao castrum Kopurnicha – utvrda Koprivnica u jednoj darovnici hrvatsko-ugarskog kraljevića Ladislava IV. Kumanca koprivničkom kaštelanu Bakaleru.


Inicijativu za izradu obljetničke poštanske marke pokrenuo je OMH u Koprivnici

Naselje je dobilo ime po istoimenoj rječici. Na marki se nalazi veduta stare srednjovjekovne jezgre grada s cestom kralja / hercega Kolomana, uz koju dominiraju franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog i župna crkva sv. Nikole, s navedenom darovnicom iz zbirke HAZU, a autori su marke dizajnerica Alenka Lalić i akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač. Objavljena je u nakladi 30.000 primjeraka, vrijednosti 3,30 kn, a označena je slovnom oznakom A, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu i razglednicu. Izdana je i prigodna omotnica prvog dana s pečatom i likom kraljevića (FDC), dok je tekst u prigodi objave marke napisala Služba ureda gradonačelnika Koprivnice.

Inicijativu za izradu marke još 2020. pokrenuo je Ogranak MH u Koprivnici, koji je prikupio i potrebne povijesne i likovne podatke za HP i autore ove obljetničke marke. Time je ona prinos i poklon Ogranka, u godini kada Matica hrvatska obilježava svoju 180. obljetnicu utemeljenja, identitetu starohrvatskoga grada Koprivnice u mreži naših povijesnih gradova koji u cjelini sačinjavaju snažan srednjoeuropski identitet Republike Hrvatske.

Vijenac 728

728 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak