Vijenac 728

Matica hrvatska

BIZOVAC  – BROJNE AKTIVNOSTI POTKRAJ GODINE

Novosti u radu i bogato nakladništvo

Vjekoslav Đaniš

Stjecajem okolnosti Ogranak MH u Bizovcu, potkraj studenog i tijekom prosinca objavio je većinu svojih izdanja planiranih za 2021. U studenom je izašao iz tiska 45. broj dugovječnog časopisa Kvadrat, zaokupljen kulturom stripa i drugih vizualnih medija koji se izražavaju grafički. U prosincu izlaze čak četiri tiskana izdanja, 35. broj časopisa Matko, dvije knjige iz teorije stripa: zbirka eseja o stripu poznatog filmskog i strip-kritičara Tomislava Čegira Strip – umjetnost slaganja i nova knjiga Midhata Ajanovića Slike koje pričaju. Pred Božić izlazi i nova knjiga u biblioteci Klen, zbirka pripovijedaka bizovačkog autora Željka Erića Adventski vijenac.


Predstavljanje knjige Željka Erića Adventski vijenac u Bizovcu

Potkraj studenog zaživjela je i dugo pripremana mrežna stranica ogranka na adresi: www.mhbizovac.hr. Rad Ogranka bit će vidljiv svima koji su zainteresirani za naš rad i naša izdanja. U edukativnom centru u Bizovcu 28. prosinca, pred pedesetak uzvanika, postumno je predstavljena posljednja knjiga bizovačkog književnika Željka Erića Adventski vijenac. Knjigu su predstavili profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i književni kritičar Igor Gajin, ujedno autor pogovora, te urednik knjige Vjekoslav Đaniš. Odlomke iz pojedinih pripovijedaka pročitala je Zrinka Blažević.

U pogovoru toj zbirci pripovijedaka Igor Gajin piše: „I u ovoj se zbirci Erić posvećuje svome zavičaju, životu naših starih, autobiografskim epizodama, proživljenome i svjedočenome, pričama koje je čuo od drugih i sudbinama čija je drama odjekivala kolektivom, sve to upisujući izravno u priče ili se tek inspirirajući svim tim izvorima da bi ih umjetničkom stilizacijom preradio u ideje za svoje pripovjedne fikcije, ideje i priče koje odišu životom.“

Sav prihod od prodaje knjige utrošit će se na podizanje nadgrobne ploče Željku Eriću, snažnom promotoru Slavonije i rodnog Bizovca. Događajem od velike važnosti za Bizovac Ogranak MH priveo je kraju svoje aktivnosti i još jednu godinu bogatu raznolikom nakladničkom djelatnošću.

Vijenac 728

728 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak