Vijenac 728

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Petra MIOČIĆ MANDIĆ

Olujni kompas kao jedna od sedamnaest Hrvatskih lijepih knjiga

Inventivnost pristupa koja slijedi duh današnjeg vremena bila je misao vodilja i odrednica četveročlanom žiriju – Luki Gusiću, Nives Tomašević, Danijelu Srdarevu i Vesni Vlašić – u teškoj misiji da od 175 prijavljenih izaberu Hrvatsku lijepu knjigu, a među sedamnaest najljepše oblikovanih našla se i knjiga Ogranka MH iz Boke kotorske, zbirka poezije Olujni kompas Željka Brguljana.


Izd. OMH u Boki kotorskoj
i vlast. nakl., Kotor, Zagreb, 2021.

Ogranak je knjigu, objavljenu u suizdavaštvu s autorom, tiskao lanjskog kolovoza u Zagrebu, a ta je aktivnost, osim vlastitim autorovim sredstvima, poduprta i donacijom Matice hrvatske iz Zagreba, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor i Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore. Osim stihova, Željko Brguljan potpisuje i u knjigu izborom grafičkog urednika Maria Aničića uvrštene ilustracije.  Odabrane će knjige biti predstavljene na izložbama Book design from all over the world leipziškog i Book art international frankfurtskog sajma knjiga, a po njihovu završetku postat će dio German Museum of Books and Writing, dijela njemačke nacionalne knjižnice.

Damiru Uzunoviću nagrada Fric za roman Ja sam

Svečano proglašenje i dodjela nagrade Fric na pozornici zagrebačkog HNK 23. siječnja trostruka je kulturna proslava i važno događanje. Naime, osim što je, dodjelom 75.000 kuna i skulpture žiroskopa bosanskohercegovačkom književniku Damiru Uzunoviću za roman Ja sam otvorena sezona književnih nagrada i, ujedno, proslavljena petogodišnjica Fricova utemeljenja, izvedbom predstave Krležijada obilježena je i četrdesetogodišnjica velikana domaće književnosti po kojem nagrada i nosi ime.


Vizual natječaja Sve je lako kad si mlad?

U poruci pročitanoj nakon proglašenja nagrade autor, zbog bolesti spriječen nagradu primiti osobno, poručio je kako je to, uz nagradu Meša Selimović, jedna od najvažnijih književnih nagrada i zahvalio je žiriju što su u ova neobična i ksenofobična vremena odlučili nagraditi jednu malo drukčiju knjigu, „priču o odrastanju, obitelji i ljubavi u živopisnoj posveti autorovu rodnom Sarajevu“, a predsjednica žirija Jagna Pogačnik istaknula je da „roman raste zajedno sa svojim pripovjedačem i postaje remek-djelo zrela pisca, njegove poetike, svjetonazora i posvemašnjeg prelijevanja vlastitog ‘ja’ s onim ‘ja’ koji je izgovoren na kraju života.“ Zaključila je kako je riječ o rasplesanom, veličanstvenom i dirljivom romanu u kojem Uzunović doslovno emotivno ubija čitatelja.

Dva književna natječaja za plodonosnu spisateljsku godinu

Anticipiranje 2022. kao spisateljski plodonosna razdoblja započelo je raspisivanjem čak dvaju književnih natječaja.


Vizual natječaja Sve je lako kad si mlad?

Uz već tradicionalan natječaj za najbolji neobjavljeni roman, otvoren do 10. ožujka, a čiji će pobjednik biti predstavljen na riječkom Vrisku u rujnu ove godine, VBZ pokreće i natječaj Sve je lako kad si mlad? o teškoćama osjetljivoga prijelaznog razdoblja između djetinjstva i odrasle dobi. Natječaj namijenjen literarnim kreativcima mlađima od 18 zatvara se s posljednjim danom siječnja, a pobjednici će biti predstavljeni 15. veljače u zagrebačkoj knjižari VBZ-a.

 

Vijenac 728

728 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak