Vijenac 728

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Buga Marija Šimić


 

Aut, prva profesionalna predstava u kojoj glumi osoba s poremećajem iz autističnog spektra

Predstava Aut prva je profesionalna predstava u Hrvatskoj u kojoj glumi osoba s poremećajem iz spektra autizma. Predstava koja kroz krimi-priču progovara i o životu s autizmom, prihvaćanju onih drukčijih oko nas i shvaćanju da je raznolikost bogatstvo koje može mnogo pridonijeti našem društvu. Svakako kazališni dragulj koji je iskorak na mnogim poljima i novo gledanje na kazalište za mlade u Hrvatskoj. Predstava je na rasporedu 28. siječnja.

Nagrada Vitomiri Lončar na 7. Silk Road Festivalu u Kini

Doći kao stranac raditi umjetnost u Kinu, u grad koji nije Peking ili Šangaj, već je veliki iskorak. Izvoditi predstavu za djecu na kineskom jeziku – dosad neviđeno.


Vitomira Lončar

Vitomira Lončar učinila je upravo to. Hit-predstavu kazališta Mala scena Priča o kotaču za djecu od 18 mjeseci naviše (koju možete pogledati u Maloj sceni na hrvatskom), odglumila je pet puta u dva dana na kineskom jeziku i za to dobila i nagradu. Velika je to čast i pothvat još neviđen u Kini, koji je zaslužio nagradu, ali i svaku pohvalu i divljenje.

Opstanak nezavisne scene i samostalnih umjetnika

Ovo nije jedan konkretan događaj, ali smatram da je iznimno važno napomenuti i izdvojiti da je nezavisna kazališna scena preživjela još jednu godinu u koroni. Većini kazališta za djecu bio je onemogućen rad dobar dio godine, mnoga su se kazališta zatvorila, ali samostalni umjetnici i nezavisna scena i dalje idu naprijed. Od novih premijera, neobično velika broja izvedbi, do javnih akcija (peticija i medijskih istupa) nezavisna se scena u cijeloj Hrvatskoj još drži, a samostalni umjetnici još pokušavaju i pronalaze nove načine kako i dalje živjeti svoju umjetnost. Ministarstvo kulture i medija pružilo je ruku, ali svakako treba čestitati svim djelatnicima i umjetnicima na nezavisnoj sceni na još jednoj preživljenoj godini, ustrajnosti i radu. Čestitam, kolege, i svaka vam čast svima! Ponosna sam što stojim u vašim redovima i radim i dalje za rast i cvjetanje nezavisne scene, koja je uvijek bila nositelj novih ideja i lice hrabrosti, a osobito posljednje dvije godine.

Odlazak Željka Mavrovića

S tugom smo primili vijest da nas je 22. siječnja, u 75. godini, napustio kolega Željko Mavrović.


Željko Mavrović /
Izvor GK Žar ptica

Dugogodišnji član ansambla Žar ptica glavninu karijere ostvario je u zagrebačkim kazališnim kućama, no zapažena su i njegova ostvarenja u filmovima poput Sonja i bik i Srce nije u modi. Ipak, Željku Mavroviću smo, kao kazalište za djecu i mlade, najzahvalniji za njegov topao glas kojim je, na filmskom platnu, oživio brojne likove i tako među najmlađima popularizirao filmsku i scensku umjetnost

Vijenac 728

728 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak