Vijenac 728

Matica hrvatska

VANCOUVER  – MATIČARI U DIJASPORI

Kanadski tjedan hrvatske knjige

Davor Razlog

Tjedan hrvatske knjige jedan je od važnijih kulturnih događaja među Hrvatima Vancouvera. Uz dugu tradiciju od gotovo pola stoljeća, doprinosi očuvanju i njegovanju hrvatskog jezika u zapadnoj Kanadi. Društvo prijatelja Matice hrvatske tradicionalno organizira Tjedan hrvatske knjige u Vancouveru od 1973. Kulturna manifestacija osobito je važna po tome što hrvatski pjesnici, književnici, likovni umjetnici i glazbenici Vancouvera imaju priliku nastupiti i pokazati svoj talent. Ujedno je to i veza s domovinom. Istaknuti hrvatski domoljubi, intelektualci i predstavnici književnog i kulturnog života iseljeništva i Domovine bili su gosti predavači Tjedna hrvatske knjige. Kada su mogućnosti dopuštale, gosti predavači posjećivali su i druge hrvatske zajednice širom Kanade.


Dvije slike Anite Dušević izložene na virtualnoj izložbi

Tjedan hrvatske knjige obično se održava u knjižnici Društva, dvoranama Hrvatskoga kulturnog centra i Hrvatske župe Prečistog Srca Marijina u studenom svake godine. Uz predavanja i tribine organiziraju se izložbe knjiga i likovnih radova, nastupi pjevačkog zbora i drugih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Vancouvera.

Posljednje dvije manifestacije Tjedna hrvatske knjige organizirane su drukčije. Zbog pandemije 48. Tjedan hrvatske knjige u prosincu 2020. i 49. Tjedan hrvatske knjige u prosincu 2021. organizirani su na mrežnim stranicama. Ipak, članovi i prijatelji Društva ponudili su bogat kulturni sadržaj s predavanjem, izložbom knjiga, likovnom izložbom, audiosnimkom pjevačkog zbora i radovima hrvatskih pjesnika Vancouvera.


Gosti Tjedna hrvatske knjige u Kanadi Marko Jurič i Hrvoje Hitrec održali su predavanja o izdavaštvu, književnosti i kulturi

Zadnji Tjedan hrvatske knjige u Vancouveru održan je od 10. do 19. prosinca 2021. na mrežnim stranicama Društva www.dpmaticehrvatske.ca/thk2021. Posjetitelji su bili ne samo iz Britanske Kolumbije i Kanade nego i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država s hrvatskim zajednicama. Gost predavač bio je poznati hrvatski novinar i publicist Marko Jurič. Predavanjem je dao korisne informacije pjesnicima i piscima podijelivši iskustvo izdavanja knjiga u manjim nakladama.

Pretprošle godine pak poznati hrvatski književnik Hrvoje Hitrec održao je predavanje s temom Utjecaj općeg stanja u Hrvatskoj na književnost i kulturu. Na virtualnoj izložbi predstavljene su knjige iz knjižnice Društva, kao i nove knjige donirane Društvu: Slobodan Novak, Oživjela Hrvatska; Mato Artuković, Davor Domazet Lošo, Tihomir Dujmović, Slobodan Prosperov Novak, Marko Jurič, Protokoli velikosrpske ideologije; Ante Nazor, Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih; Damir Plavišić, Do not cry my gracious Angel – The battle of Vukovar – Captivity and freedom; Berislav Pavlović, Višnja Petranović, Mladen Plečko, Društvo prijatelja Matice hrvatske – 25 godina; Katarina Pejaković, Anđeo – Angel. Osobito je zanimljiva knjiga Katarine Pejaković Anđeo, napisana u Kanadi, izdana dvojezično, na hrvatskom i engleskom, a prikazuje povezanost iseljene Hrvatske s Domovinom.

Likovni umjetnici tradicionalno na Tjednu hrvatske knjige izlažu svoje radove. Ove su godine radove izložili Anita Dušević, Božica Gršković i Mladen Adolf Plečko. Izložbu je organizirala Božica Gršković, pročelnica Umjetničke sekcije. Glazbena sekcija uvijek je bila aktivna na Tjednu hrvatske knjige. Nastupali su s mješovitim pjevačkim zborom Zvonimir, klapom i ženskim zborom Jele. Na mrežnim su stranicama objavili kompletan album mješovitog zbora Zvonimir – Pjevaj mi, pjevaj iz 1996. Zbor Zvonimir osvajao je prestižne kanadske nagrade na državnoj razini. Uz dvadeset tradicionalnih hrvatskih pjesama u izvedbi zbora izložena je i knjižica uz CD s pričom o svim pjesmama na hrvatskom i engleskom.

Članovi i prijatelji Društva koji pišu poeziju na hrvatskom jeziku obično čitaju stihove tijekom Tjedna hrvatske knjige, a na prošlogodišnjem su Tjednu objavljeni stihovi Ljerke Čorak Pjesma Velebitu, Željke Čorak Nemiran… i Klečanje, Ante Prlića Moja majka i Mojem ocu i Vlatka Panovića „Amerikanac“ ispod smokve.

Ove je godine izdana i monografija posvećena Tjednu knjige. Članovima i prijateljima u Vancouveru dostavljena je poštom. Prošlogodišnji Tjedan hrvatske knjige organiziran je uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Svima je drago da je tradicija nastavljena, a članovima i prijateljima omogućeno da predstave svoje radove. Nažalost, izostali su aktivna diskusija, pitanja i odgovori, druženje i razgovor. Društvo prijatelja MH nada se da će obilježiti pedesetu obljetnicu Društva i jubilarni 50. Tjedan hrvatske knjige uživo.

Vijenac 728

728 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak