Vijenac 728

Matica hrvatska

KLANJEC – IN MEMORIAM DR. NIKOLA BENKOVIĆ

Čuvar tradicije i kulture

Kristina Kroflin Ban

U dubokoj boli javljamo da nas je 12. siječnja u 70. godini nakon kratke i teške bolesti napustio gospodin dr. Nikola Benković, predsjednik Ogranka MH u Klanjcu. Iza sebe ostavio je suprugu Kseniju, djecu Jelenu i Zvonimira te petero unučadi.


Dr. Nikola Benković bio je predsjednik Ogranka MH u Klanjcu od 2016.

Dr. Nikola Benković, podrijetlom s otoka Mljeta, rođen je 16. svibnja 1952. u Zagrebu. Za svoj poziv odabrao je najplemenitije zvanje, biti liječnik i staviti se svakodnevno na raspolaganje drugima. Nakon završena studija medicine u Zagrebu, 1979. zaposlio se u ambulanti Doma zdravlja u Kumrovcu, a četiri desetljeća, sve do odlaska mirovinu, bio je obiteljski liječnik u klanječkom Domu zdravlja. Neko je vrijeme obavljao i dužnost ravnatelja Doma zdravlja Klanjec. Nakon specijalizacije iz ORL-medicine, u suradnji s Institutom za tumore Zagreb, bio je voditelj Inhalatorija Tuheljske Toplice. Srcem i razumom živio je kršćansku vjeru. Svojedobno je bio glavni i odgovorni urednik hrvatskoga katoličkog mjesečnika MI. Gotovo polovicu života bio je osobni liječnik braće Samostana Svetog Duha u Zagrebu. Zbog nesebične pažnje i pružanja zdravstvenih usluga, provincijal je 2012. Nikolu Benkovića proglasio dobročiniteljem Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Rodoljublje je iskazao aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu. Organizirao je klanječko medicinsko osoblje i bio je prvi koji je iz klanječkog Doma zdravlja pošao na karlovačku bojišnicu uz bok s našim vojnicima. U monografiji Ponos ostaje Udruge veterana 103. brigade HV-a ostale su trajno zapisane njegove riječi: „Domovina je svetinja koja svijetli razum, topli srce, pokreće na rad i poziva na odgovornost“.

Od 2016. obavljao je funkciju predsjednika Ogranka MH u Klanjcu. Bio je prisutan na svim važnim klanječkim kulturnim i društvenim događajima u čijoj je organizaciji aktivno sudjelovao i financijski ih podupirao osobnim donacijama. Za posebno vrijedne rezultate koji doprinose razvoju i ugledu grada 2020. dodijeljena mu je Plaketa Grada Klanjca. Kao veliki erudit pokazivao je izniman interes ne samo za hrvatsku povijest i kulturu nego i za cjelokupnu baštinu svoga posvojenog kraja – Grada Klanjca kojeg tak je imal rad. Ispod Cesargrada, gdje Gupčeva je buna izbila, kraj kanjona u kojem su vječni stihovi domovini ispisani, vraćao se redovito nakon umirovljenja Nikica naš, da bude dio nas, da bude svakomu brat.

Fini gospodin, srcu mio, čuvar tradicije i kulture, štovatelj povijesti i branitelj lijepe nam naše domovine, bio je samozatajan u mislima, skroman na riječima, a velik po djelima. Nije pokušavao mijenjati svijet, htio ga je učiniti samo malo boljim – Bogu bližim, a to je radio u tišini i svakodnevno u odnosu s ljudima. Niti je druge kudio, niti je sebe hvalio. Njegov poziv bio je da u dobroj vjeri, ne čineći razliku, pomaže svima.

Ovo nije posljednji pozdrav jer ti si u srcu s nama, ovo je zahvala što si bio dio našeg puta i svojim nam časnim primjerom pokazao što znači biti čovjek.

Dragi Nikola, pridrži vrata nebeska i za nas!

 

Ogranak MH u Klanjcu
Kristina Kroflin Ban


Vijenac 728

728 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak