Vijenac 727

Matica hrvatska

OSIJEK  – NAGRAĐENA ZBIRKA PJESAMA PEJE ŠIMIĆA

Vječno treptanje nebeskih vibracija

Srećko Tomas

Ogranak MH u Osijeku izdao je 2021. zbirku duhovnih pjesama Nebeske vibracije Peje Šimića. Zajedno s udrugama građana Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Udruge Hrvata BiH Prsten – Podružnice Osijek i Slavonska udruga Hercegovaca Ogranak je organizirao i predstavljanje knjige 29. rujna na Filozofskom fakultetu u Osijeku.


Izd. OMH u Osijeku, 2021.

U predstavljanju sudjelovali su: Ivan Trojan, dekan i predsjednik Ogranka MH u Osijeku; Ivana Šustek, u ime Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu; Ana Stanić, predsjednica Udruge Hrvata BiH Prsten – Podružnice Osijek; Srećko Tomas, predsjednik Slavonske udruge Hercegovaca i Pejo Šimić, autor knjige i predsjednik Posavskoga književnog kruga. Posebna gošća na predstavljanju bila je akademska glumica Katica Šubarić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja je krasnoslovila odabrane pjesme iz knjige Nebeske vibracije.

Hrvatsko književno društvo (HKD) na 14. međunarodnom festivalu književnosti Dani prijatelja knjige, održanu 5. i 6. studenog u Rijeci, dodijelilo je Peji Šimiću nagradu Književno pero za najbolju zbirku pjesama izvan naklade HKD-a za 2021.

Pejo Šimić rođen je 1952. u Foči kod Dervente, ali je ponosan na činjenicu da su njegovi preci u Posavinu doselili iz Drinovaca, rodnog mjesta velikoga hrvatskog pjesnika, njegova prezimenjaka Antuna Branka Šimića. On je rekao da su pjesnici čuđenje u svijetu i zaključio: „Pjesnici su vječno treptanje u svijetu.“ To vječno treptanje (vibracije) dolazi s neba, pa je i Pejo Šimić osjetio dio tih nebeskih vibracija i podario ih svima nama.

Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme, ali nakon demokratskih promjena nastavio je intenzivno pisati i objavljivati pjesme u više listova i časopisa u Hrvatskoj i BiH. Čitajući Pejine pjesme osjeti se da je na njega dubok trag ostavio progon s rodne grude i praktički nemogućnost povratka jer ništa mu u rodnom selu nije ostalo. Tako je njegova prva pjesnička zbirka Zov Hrvata Bosanskog Posavlja, objavljena devedesetih u vrijeme Domovinskog rata, u sedam mjeseci doživjela četiri izdanja. Nakon toga obogatio nas je zbirkama pjesama: Zemljo moja; Suza na zgarištu; U vrtlogu sna; Čežnja; Dah sudbine; Vapaji; Licem u lice; Između svjetla i tame; Olujna vremena; Duša mi gori; Spoznaja; Sve moje ljubavi; U njedrima nade, Nebeske vibracije te upravo iz tiska izašla Ranjena zemlja.

Sve Pejine zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci. Više od trideset njegovih pjesama uglazbljeno je. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a u 2021. još je dobio: Plaketu za doprinos književnosti Bosanske Posavine; Medalju kralja Zvonimira na pjesničkoj manifestaciji u Splitu Rasplamsajmo oluje u srcu i duši, u povodu VRO Oluja; Plaketu Stijeg Domovine za doprinos domoljubnoj književnosti na pjesničkoj manifestaciji na Kninskoj tvrđavi 3. kolovoza i Plaketu Simbol grada Vukovara za promicanje domoljubnog stiha, 16. studenog.

 

Vijenac 727

727 - 13. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak