Vijenac 727

Filologija

Okrugli stol o Vladi Gotovcu, Odjel za komunikologiju HKS-a i Institut Vlado Gotovac,
Hrvatsko katoličko sveučilište, 9. prosinca

Umijećem govora za slobodu govora

Matea Vidulić

U tjednu 21. godišnjice smrti Vlade Gotovca na Hrvatskome katoličkom sveučilištu (HKS) 9. prosinca održan je okrugli stol Vlado Gotovac – umijećem govora za slobodu govora u organizaciji Odjela za komunikologiju HKS-a i Instituta Vlado Gotovac. Na početku je prikazana snimka antologijskoga Gotovčeva govora izrečena 30. kolovoza 1991. ispred Pete armijske oblasti JNA, koji je govornicima poslužio kao uvod u njihova kraća izlaganja. Tako je Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta govorio o Gotovčevoj viziji jezika kao izvora raznolikosti i načina čuvanja kulturne identifikacije hrvatskoga naroda.


Sudionici okruglog stola o Vladi Gotovcu / Snimila Suzana Obrovac Lipar

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Jasna Vaniček-Fila predstavila je Gotovčevo retoričko umijeće i modele njegove političke komunikacije te je naglasila podjednaku važnost govora o Gotovcu, kao i važnost govora Gotovcem (njegovanja njegovih vlastitih riječi) s obzirom na trajnost i aktualnost njegovih poruka.

 Pulski gradonačelnik Filip Zoričić predstavio je nekoliko dijelova svog doktorskog rada Vlado Gotovac – ideje i život o povezanosti Gotovčeva filozofskog i književnog habitusa s političkim. Između pojedinačnih izlaganja govornika studenti okupljeni u Čitateljski klub Odjela za komunikologiju recitirali su Gotovčeve pjesme: Maja Marija Radoš pjesmu Domovina i misao, Nikola Topolovec Ušutkajte pjesnika i Doris Božičević Sloboda riječi, dok ih je na gitari pratio student Domagoj Čondrić. Studentice Elizabeta Videković i Elena Pušeljić pročitale su ulomke svojih eseja s temom Gotovčeva umijeća govora. U njima su ustvrdile da mladi jako malo poznaju ili uopće ne poznaju Gotovca, ali i izrazile želju da o takvim velikanima svoje povijesti više znaju i da se više sadržaja o Gotovcu uvede u formalno obrazovanje i školske udžbenike.

U raspravi koju je moderirala Jasna Ćurković Nimac kroz osobna svjedočanstva prisutnih i analiziranjem Gotovčevih djela istaknuto je kako je vizija i ideja o svijetu i konstruktivnim načinima uporabe govora i riječi u tom svijetu, koju je Gotovac zagovarao, aktualna i danas. Naglašeno je kako čudi da se o njemu malo progovara u javnom prostoru s obzirom na potencijal koji Gotovčev život i sadržaj u njegovim knjigama ima za našu sadašnjost. Okruglom stolu prisustvovala je Simona Šandrić Gotovac, predsjednica Instituta Vlado Gotovac, koja predano i neumorno radi na promociji Gotovčeva lika i djela.

Vijenac 727

727 - 13. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak