Vijenac 727

Matica hrvatska

JASTREBARSKO  – OTVORENA KNJIŽNICA
I POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA

Poticanje i obljetnički spomen čitanja

Klementina Škrabe

Na trgu u Krašiću 10. prosinca svečano je otvorena četvrta Mala besplatna knjižnica u sklopu programa Vrelo zavičaja. Knjižnicu su postavili Kreativni studio Zvrk, Ogranak MH u Jastrebarskom i Općina Krašić, a otvorile su je Lea Žalac i Magdalena Marok, učenice krašićke Osnovne škole kardinala Alojzija Stepinca.


U Brleniću je svečano obilježeno postavljanje spomen-ploče Janku Matku

U programu sudjelovali su načelnik Krašića Josip Petković Fajnik, književni tajnik MH Božidar Petrač, ugledni književnik i član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika Dubravko Jelačić Bužimski, renomirani kazališni redatelj Želimir Mesarić, članovi predsjedništva jaskanske Matice Nino Škrabe i Zvonimir Kufrin, glumci Kazališta Škrabe Maja Žalac i Dorian Rodić, učenice krašićke škole, predvođene ravnateljicom Helenom Beketić i knjižničarkom Marijom Povrženić, pribićki i dolski pjesnik Josip Bakalas, glasoviti sportski novinar iz Svrževa Branko Stipković te predsjednica Zvrka i jaskanske Matice Klementina Škrabe. U sklopu programa svečano je predstavljena i spomen-ploča, postavljena u povodu 40. godišnjice smrti omiljenog pučkog pisca Janka Matka (1898–1979) u njegovu rodnom Brleniću.

Božidar Petrač govorio je o značenju Janka Matka u povijesti hrvatske književnosti, Dubravko Jelačić Bužimski o važnosti čitanja i promicanja ljubavi prema knjizi u najmlađih naraštaja, Želimir Mesarić o postavljanju Matkove Moći zemlje u osječkom kazalištu, a Nino Škrabe o poznatim piscima i umjetnicima iz Doline kardinala. Klementina Škrabe predstavila je djelatnost jaskanske Matice, Kreativnog studija Zvrk i Kazališta Škrabe, s nizom prošlih i budućih akcija na području Općine Krašić.

Pod vodstvom domaćina, krašićkog načelnika Josipa Petkovića Fajnika, uzvanici su posjetili župnu crkvu Presvetog Trojstva i spomen-dom blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću te župnu crkvu svetog Siksta i spomenik kardinala Franje Kuharića u Pribiću, gdje ih je dočekao pribićki župnik Stjepan Dijaneš. Razgledali su i krasnu marijansku crkvu u Dolu, koju im je predstavio vjerni čuvar dolskoga prošteništa Josip Bakalas.

Program za poticanje čitanja i pisanja Vrelo zavičaja ove su godine pomogli Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija, Društvo hrvatskih književnika, Grad Jastrebarsko i Općina Krašić.

Vijenac 727

727 - 13. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak