Vijenac 727

Mozaik

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Marko GREGUR


 

Prijateljska upozorenja budućim piscima

Kad sam sinu rekao da je Pavao Pavličić napisao 107 knjiga, bilo mu je to potpuno apstraktno, kao što je meni udaljenost do Mjeseca.

 


Izd. Mozaik knjiga,
Zagreb, 2021.

No i devetogodišnjak, pa i bez znanja da je riječ o sveučilišnom profesoru, književniku i akademiku, mogao je razumjeti da takav čovjek ima što reći o pisanju. Pavličićev doživljaj književnosti, kao i sama stvaralačkog čina pisanja, bez mistifikacije i apstrakcije, u Tajnama zanata na duhovit, ali i praktičan način, budućeg pisca prijateljski upozorava na zamke na koje bi mogao naići i kako ih zaobići. Pročitati prije uporabe.

Svjedočanstvo života i vremena

Postumno objavljeni nedovršeni autobiografski zapisi Polazne postaje Ante Stamaća, koji dosežu tek do njegovih srednjoškolskih dana, uspjelo su svjedočanstvo jednog života, ali i vremena.

Izd. Školska knjiga,
Zagreb, 2021.

Od rodnog otoka Molata, Dubrovnika, Daruvara, Križevaca i Zadra, kao i svaka istinska, književno vrijedna autobiografija, osim prostora i bliskih ljudi prati te obrazlaže i rekonstruira, ili pak dekonstruira, širi kontekst poslijeratnog razdoblja na hrvatskom sjeveru i jugu. O odrastanju koje je obilježeno čestim preseljenjima, odvajanjem od obitelji i siromaštvom, akademik Stamać ispisuje stranice koje osvajaju erudicijom, ali jednako ga tako predstavljaju kao izvrsna prozaika.

Divan užas Slavka Kolara

U povodu 130. obljetnice Kolarova rođenja, čazmanska gradska knjižnica koja nosi piščevo ime odužila mu se važnom knjigom u kojoj su izabrani radovi koji su o autoru pisani u razdoblju od stotinjak godina (1917–2021), što govori o tome da je za Kolarov rad postojalo i postoji kontinuirano zanimanje. Pritom je riječ o ljudima različitih profila, kojima se primarni interesi, ali i pozicije razlikuju.


Slavko Kolar

U knjizi se tako nalaze tekstovi istaknutih kritičara i esejista poput Tenžere, Donata i Viskovića, pjesnika Ivana Gorana Kovačića, redatelja (i prozaika) Joze Ivakića, jezikoslovca Klaića, književnih povjesničara Viktora Žmegača, Krešimira Nemeca, Jože Skoka… Sedamdesetak okupljenih radova različitih žanrova daje precizan uvid u Kolarovo stvaralaštvo i njegovo mjesto u hrvatskoj književnosti u različitim razdobljima. Knjigu je priredio Mario Kolar, profesor na kroatistici riječkoga Filozofskog fakulteta i urednik časopisa Republika.

Priča o jednom kaju

Originalno djelo stvorila je Bojana Schubert, znanstvena suradnica u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU-a. Na djeci primjeren način prikazuje priču o „životu jednog jezika“, i to onog kajkavskog.


Izd. Srednja Europa,
Zagreb, 2021.

Na svega četrdesetak bogato ilustriranih (Grgo Petrov) stranica donosi niz zanimljivosti o samu jeziku, ali i brojnim kajkavcima iz raznih područja, od znanosti, preko gospodarstva do književnosti. Brojne primjere krasi i trenutku primjeren humor, poput epidemioloških savjeta u medicini, vezanih uz ponašanje tijekom kolere 1831, kao: „Tad je mirna vest proti vsakom betegu najbolša obrana, zato naj se vsaki čuva srditosti, ljutine, straha i stiske srca“. U širokom luku zajedno stoje izdvojene Krležine Balade i poznato gruntovčansko „Sončece ti presvetlo!“, čime odaje hommage Kerstneru, ali i Ludbregu u kojem živi. Čitati djeci, da bismo se bolje razumjeli!

Vijenac 727

727 - 13. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak