Vijenac 727

Glazba

Jazz u Hrvatskoj 2021.

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Još je jedna godina za nama i na početku smo nove. U prošloj se najviše govorilo o virusu korone, a možda najmanje o jazzu. A kako to običaji nalažu valjalo bi podvući crtu pod jazz-zbivanjima u Hrvatskoj tijekom prošle godine. Odnosi se to u ovom slučaju ponajprije na jazz-manifestacije, koje se redovito održavaju tijekom ljetnih mjeseci, a mahom se nazivaju festivali. U zbog spomenute pandemije smanjenu broju održanih koncerata jazza gotovo da i nije bilo.


Fest Jazza u Koprivnici jedan je od najredovitije održavanih festivala

Od svih jazz-festivala što se, uglavnom ljeti, održavaju u našim većim ili manjim mjestima nijedan se ne spominje ni u europskim ni u svjetskim kalendarima takvih manifestacija. Primjerice jedna od najpoznatijih svjetskih jazz-revija, Down Beat, koja donosi takve kalendare, ne spominje nijedan od hrvatskih jazz-festivala. Svi su ti jazz-festivali na neki način potomci nekada vodećih manifestacija tog profila održavanih na Bledu i poslije u Ljubljani te očito odražavaju htijenja i potrebe lokalnih ljubitelja te glazbe, a ponekad zadovoljavaju i potrebe nekih naših jazz-glazbenika kojima se jednom godišnje pruža prilika da se iskažu.

Uz zagrebačke manifestacije jazz hr.proljeće i jazz hr.jesen, koje nisu ništa drugo do nastavak nekad popularnih i u nas svojedobno jedinih jazz-manifestacija tog značaja, danas u Hrvatskoj brojimo petnaestak jazz-festivala, od kojih najveći broj točno odražava programske i financijske mogućnosti organizatora i mjesta u kojima se održavaju. Tu su među najstarijima oni s područja Istre i Kvarnera, riječki Jazz Time, na čelu kojeg je već nekoliko godina kontrabasist Damjan Grbac i opatijski jazz-festival, koji programski također više godina vodi gitarist Elvis Stanić. Na području Istre vrijedi spomenuti još međunarodne festivale jazza u Grožnjanu Jazz Is Back, koji se svake godine održava kao sjećanje na dugogodišnjeg grožnjanskog džezista Boška Petrovića, potom i tradicionalni festival nazvan Last Minute Jazz Festival, ponekad s dubioznim programskim intencijama. Na našoj obali spomena su vrijedni festival jazza u Vodicama, koji je nekad organizirala nadarena jazz-pjevačica Helena Bastić, potom Jazz & Blues Festival u Zadru te najnoviji skromni jazz-festival održan u ljetu 2021. pod naslovom Jazz i more u Sutivanu na otoku Braču.

Kontinentalni se dio Hrvatske može također pohvaliti gradovima u kojima se redovito ili manje redovito održavaju festivali jazza. Nakon Osijeka, Varaždina i Siska, koji su se nekad ponosili tradicionalnim festivalima jazza, tu su ulogu preuzeli sada Koprivnica s agilnim organizatorom, pijanistom Marinom Hraščancem, bjelovarski festival jazza Jazzica, koji su nekako zasjenili Međunarodni jazz-festival, koji se već godinama održava u dvorani Društvenog doma u Čakovcu. Svim tim manifestacijama, ma kakve one bile, zajednički je nazivnik „međunarodni jazz-festival“, a njima valja dodati i programski ponekad glazbeno i stilski ne sasvim determinirane „blues-festivale“, koji su 2021. bili održani u Trilju i kod fontane u Varaždinu.

Vijenac 727

727 - 13. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak