Vijenac 727

Matica hrvatska

ČITLUK  – KULTURNO-DUHOVNA MANIFESTACIJA

Božićna toplina u riječi i glazbi

Adrija Stojić

U Ogranku MH u Čitluku cijeli je prosinac trajala kulturno-duhovna manifestacija 31. Božićni susret s Maticom u Brotnju. U sklopu manifestacije Ogranak je sudjelovao u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predstavljanjem knjige Krijesnice 3. prosinca u Dubrovniku, koje je, kao i okrugli stol Koliko poznajemo svoja prava, organizirala udruga Poseban prijatelj. Knjiga je predstavljena i u Osijeku, na Pravnom fakultetu, 6. prosinca. Krijesnice, zbirka koja sadržava 91 životnu priču djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, nastavlja putovati i svijetliti putove prihvaćanja i tolerancije u društvu i zajednici. Program je nastavljen u Ljubuškom, gdje je u Kulturnom centru predstavljen roman autorice Anite Martinac Grad bez ptica.


Andrija Stojić, fra Stojan Damjanović, Anita Martinac i Stela Dumančić Čuturić
na predstavljanju knjige Afričko bogatstvo

O knjizi su uz autoricu govorili Vesna Papac Slobođan i predsjednik Ogranka MH u Čitluku Andrija Stojić. Nazočne je u ime organizatora pozdravio Ivica Vizentaner. U Ljubuškom su 10. prosinca predstavljene i knjige Pronađi smisao Ante Tomića i Baka Marica juri prema stotki Branka Rogića. O knjigama su govorili Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Mate Grbavac, pjesnik i književnik iz Ljubuškog, i Andrija Stojić. U glazbenom dijelu nastupio je Josip Bošnjak, čija je svirka odjekivala svečanom dvoranom i nakon završetka službenog dijela. Svi prilozi od prodaje knjiga bit će uručeni Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Duga iz Ljubuškog. Knjiga Anite Martinac Grad bez ptica predstavljena je i u Neumu 12. prosinca. Uz autoricu, roman su predstavili Stanislav Vukorep, istraživač, publicist te plodonosan kroničar Donje Hercegovine, i Andrija Stojić. Autorica je istaknula važnost braniteljske populacije, njihove ratne ostavštine, ratnog puta, ratne svakodnevnice i onoga što su proživljavali, što ona nastoji sačuvati u svojim djelima. Cilj je romana reći što se dogodilo u ratnom Mostaru. Istinsko je to svjedočanstvo jednoga povijesnog vremena, kazao je Andrija Stojić. Stanislav Vukorep naglasio je da je tematika kojom se bavi autorica od iznimne važnosti za hrvatski narod istaknuvši da je to roman kojim je Anita napravila velike korake u našim krajevima, ona je autentičan glas u pustinji. Kazao je da je o braniteljima važno reći mnogo toga, važno ih je oteti amneziji, te istinski zahvalio Aniti Martinac na svemu što radi.

Bogati mjesec Ogranak je zaključio 27. prosinca predstavljanjem zbirke pjesama fra Stojana Damjanovića Afričko bogatstvo u čitlučkoj Galeriji fra Didaka Buntića, gdje su bile izložene i originalne ilustracije akademske slikarice Stele Dumančić Čuturić. Tijekom večeri odana je počast i pokojnom Frani Primorcu Umjetniku, dugogodišnjem tajniku Ogranka, u povodu šeste obljetnice smrti. Knjiga je prepoznatljiva po bogatom i maštovitom likovnom sadržaju koji uvlači čitatelja u otkrivanje novoga svijeta stvarajući atmosferu iznenađenja i vodeći nas otkrivanju novih likovnih doživljaja. Jezik u knjizi raskošan je i lijep, lirski topao i slikovit, daje kratku i jednostavnu poruku, smisao i zaključak – kazao je Stojić predstavivši franjevca koji je na afričkom kontinentu proveo trinaest godina kao misionar. Stela Dumančić Čuturić govorila je o nadahnuću za ilustracije u knjizi: „Bila mi je ideja da to bude šarenilo boja, zapravo Afrika je boja. Bez obzira što imali oni su jako veseli i tako je to fra Stojan opisao u svojim pjesmama. Što god se desilo, uvijek je prisutan osmijeh. Bio mi je cilj prikazati životnu radost koju ti ljudi donose bez obzira u kakvim uvjetima živjeli.“

 

Vijenac 727

727 - 13. siječnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak