Vijenac 725 - 726

Matica hrvatska

 Virovitica –  izložba i svečana skupština

Ljepota obljetničkog zajedništva

Dubravka Sabolić

OMH u Virovitici osnovan je 9. svibnja 1971. s idejom promoviranja hrvatske riječi, kulture i očuvanja hrvatskoga identiteta. Tadašnja politička atmosfera nije bila naklonjena djelovanju Ogranka, pa je on slomljen uz velike žrtve članova: brojna ispitivanja, gubitak radnih mjesta, degradiranja, iseljavanja, suđenja i presude. Nova nada javila se u svibnju 1991, kada je u prepunom Kazalištu Virovitica održana obnoviteljska skupština. S obzirom na to da epidemiološke mjere nisu dopustile održavanje svečanoga slavljeničkog programa u svibnju, program se, u nešto skromnijim uvjetima, održao u studenom.


Svečana skupština Ogranka MH u Virovitici

Obilježavanje obljetnica – 50 godina osnutka i 30 godina obnove – započelo je 24. studenoga, otvaranjem prigodne izložbe u Gradskom muzeju Virovitica. Izložbu je otvorio Ivan Zelenbrz, dugogodišnji tajnik i predsjednik virovitičkog ogranka MH, koji je tom prigodom rekao: „Na osnivačkoj skupštini virovitičko kazalište je tog 9. svibnja 1971. bilo posjećeno kao nikada do tada. Kolegica Dubravka Sabolić potrudila se i sakupila obilje materijala. Ovdje se morate zadržati pred panoima ne samo da vidite slike nego i da pročitate tekst jer bez teksta nećete moći shvatiti ono što se željelo prikazati. Posebno mjesto u postavu izložbe zauzima ploča s natpisom Matice hrvatske koja je potkraj 1971. bila prostrijeljena dvama mecima. Ivan Slamić stariji sačuvao ju je i devedesetih godina vratio u prostore Matice. Ta ploča na neki način povezuje događaje s kraja 1971. i iz 1991.“

Dana 27. studenoga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena je svečana skupština kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, predstavnici Glavnoga odbora MH Stjepan Sučić i Renata Husinec, predstavnik Časnog suda MH Franjo Husinec, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz, predsjednica Ogranka Dubravka Sabolić, članice Nadzornog odbora Ogranka Mirjana Vodopić i Ivana Vidak, tajnica Marina Mađarević, članovi dr. Rudolf Brijačak, Mijo Fett, Vlado Brabec, Ksenija Zdjelar, Đurđica Seits, Krešimir Kozjak, prijatelji iz Ogranka MH u Slatini, predsjednica Zorica Varga i članica Dragica Šuvak te predstavnici institucija i udruga s kojima je Ogranak surađivao.

Sjednica je započela himnom te dvjema skladbama HPD-a Rodoljub, nastavila se govorom predsjednice Ogranka Dubravke Sabolić i minutom šutnje za sve preminule članove Matice, poslije čega je projiciran kratki film s povijesnim presjekom o radu Ogranka. Okupljenima su se s čestitkama obratili gradonačelnik, predsjednica Ogranka MH u Slatini Zorica Varga te predstavnici Glavnoga odbora MH Stjepan Sučić i Renata Husinec. Dr. Rudolf Brijačak i gđa Đurđica Seits iznijeli su sjećanja o nekadašnjem Ogranku, a lijepe želje pisanim putem poslao je i član Tomislav Turudić. Nakon razgovora o značenju Matice hrvatske održana je svečana dodjela povelja živućim predsjednicima i članovima Ogranka te zahvalnica udrugama i institucijama – vjernim suradnicima Ogranka.

Vijenac 725 - 726

725 - 726 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak