Vijenac 725 - 726

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ


 

DALIBOR MARTINIS U GALERIJI KRANJČAR

U izlagački izrazito agilnoj Galeriji Kranjčar trenutno se može gledati izložba doajena medijske i novomedijske umjetnosti Dalibora Martinisa, zacijelo jednog od najvažnijih i najuglednijih hrvatskih živućih umjetnika. Najnoviju izložbu Martinis je naslovio Umjetnik niske razlučivosti, a u medijskom je smislu riječ o ambijentalnoj videoinstalaciji. Ambijentalnoj jer umjetnik za svoju ideju obilno iskorištava zatečene prostorne zadatosti Galerije Kranjčar, a videoinstalaciji jer je cjelokupna vizualna situacija sačinjena kako od projekcije tako i od nekih tvarnih elemenata poput zastora, kamere te displeja s mnoštvom treperećih žaruljica.


Pozivnica za izložbu /
Izvor Facebook Galerije Kranjčar

U osnovi rada nalazi se problematiziranje, demistificiranje, čak i ironiziranje odnosa između iluzije i njezina ishodišta, a kao osnovni idejni generator za takvo postupanje autoru je poslužio znameniti prizor iz mjuzikla Čarobnjak iz Oza u kojem glavni junaci otkrivaju kako sva čarolija dolazi od iza zastora skrivena te različitim polugama i mikrofonom opremljena ostarjela čovječuljka. Cjelokupni ambijent prožet je, dakako, i Martinisovim osobnim narativom iskazanim posredovanjem kompjuterski generirana glasa koji izgovara rečenice s inkorporiranim nazivima njegovih ranije realiziranih umjetničkih projekata. Izložba koju vrijedi pogledati. Izložbu možete pogledati do 11. siječnja 2022.

IRIS POLJAN U GALERIJI MH

Umjetnica Iris Poljan u Galeriji Matice hrvatske predstavlja se zanimljivom izložbom pod naslovom Approach. Riječ je o svojevrsnoj na lucidan način iskazanoj kombinaciji slikarstva, stripa i ambijentalne umjetnosti. Uz četiri slike izrađene u kombiniranoj tehnici umjetnica naime raspoređuje i različite rečenice koje su izvezene (ne u klasičnom smislu ispisane) na papirima manjih dimenzija, a nasuprotni zidovi galerije povezani su crvenom trakom zalijepljenom cjelokupnom dužinom poda.


Plakat izložbe  /
Izvor Galerija MH

U osnovi lucidno osmišljene i realizirane izložbe nalazi se – kako to tumači autor predgovora Željko Marciuš – frojdovsko-žižekovska psihološka podjela na ego i super-ego, realizirana posredovanjem popartistički tretiranih formalnih obrazaca. Umjetnica vješto balansira između „teških“ tema i vizualne žovijalnosti, ostvarujući za razmišljanje poticajnu izložbenu cjelinu. Možemo tek poželjeti da Iris počne malo češće izlagati nego što je to činila dosad. Izložba se može pogledati do 18. prosinca.

JOSEPH BEUYS, TKO NE ŽELI MISLITI, LETI VAN, MSU

U suradnji s Goethe-Institutom Muzej suvremene umjetnosti organizirao je izložbu kojom se priključio obilježavanju 100. godišnjice rođenja jednog od najutjecajnijih umjetnika druge polovice prošloga stoljeća – Josepha Beuysa.


Difesa della natura olio d’ oliva
, 1984. / Izvor MSU Zagreb

Izložba ponajprije donosi Beuysove multiple iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti te kolekcionara Karla Heinza Rummenyja, a ima i dodatak Omaggio a Joseph Beuys – Joseph Beuys u djelima hrvatskih suvremenih umjetnika koji sadrži djela desetero autora odnosno autorica s referencijama na umjetničkog velikana. Izložbu možete pogledati do 9. siječnja 2022.

Vijenac 725 - 726

725 - 726 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak