Vijenac 725 - 726

Književnost

Vlasta Peći Marčetić
Gradska knjižnica Požega

Knjižničarka PREPORUČUJE


Sándor Márai, Četiri godišnja doba

Intimno razmišljanje o sebi i drugima, vremenu, prirodi, povijesti, ženama, piscima, slikarima, gradovima. Propitivanje umjetnosti. Kazalište, glazbenici i njihova djela, a ponajviše književnost, os su oko koje se autor vrti, čin koji kreće od inspiracije prema stvarnom djelu na kraju.

Djelo prožima davno vrijeme s vrijednostima po mjeri čovjeka.


Izd. OceanMore, Zagreb

U neko zaboravljeno vrijeme simboli sreće i ilustracije na novogodišnjim su čestitkama dimnjačar, djetelina s četiri lista i ružičasti praščić.

Svaki mjesec obilježen je određenim cvijećem. Tek što jedno ugine, drugo se rađa i cvjeta. Prema piscu cvjećarnice i romanopisci imaju nešto zajedničko, oboje žive od ljubavi i smrti. Pisci isto tako nastavljaju i nadograđuju svoj rad na radove prethodnika, oni su neprekinuti niz „posuđenih“ misli i izraza, od mađarskih pisaca Erna, Szepa, Jokaija, Krudyija do francuskih Baudelairea, Flauberta, Gidea, Stendhala, od Shakespearea, Rilkea, Cervantesa do Hamsuna i niza spomenutih pisaca, skladatelja i glumaca.

Jezik je peštanski, mađarski s ponekim njemačkim riječima. Motivi su pisci, umjetnici, mislioci, vjetar, vino, gradovi, žene, samoća, oblaci, cigani i njihova glazba, sugrađani, kavane, Dunav, more, cvijeće…

Podsjeća na leksikon pisaca i umjetnika koje trebamo upoznati ili ponovo upoznati, iz jezgre se šire nova i nova imena, cijelo je djelo putokaz za dalje čitanje, ako to želimo, naravno. Iako je pisan u kratkim poglavljima, potrebno je naoružati se strpljivošću i polako se kretati tekstom jer je prepun imena i misli. Iako je autor rođen jako davno i u njegovo vrijeme izumljeni su, između ostalog, lokalni anestetik, inzulin i cjepivo protiv bjesnoće, njegove misli i zapažanja o piscima, umjetnicima i misliocima vrlo su poticajni i svevremenski.

Emocionalna zapažanja o putovanjima i svakodnevici, uz simbolizam cvijeća, u potpunosti su bliska i današnjem čitatelju.

Yangsze Choo, Noćni tigar

Osnovni je žanr kriminalistički roman, uz dodatak ljubavi i mistike. Priča na granici mitologije i stvarnosti smještena u kolonijalnu Maleziju u kojoj žive Britanci, Malajci i Kinezi.


Izd. Znanje, Zagreb

Roman obiluje slikama. Klima je topla, mnogo je kiša, a bungalovi okruženi džunglom, bujnom i tamnozelenom. Tržnica – hrpe zelenih i crvenih ljutih papričica, živi pilići i prepelice, plodovi zelenog lotosa, usoljena pačja jaja, svinjetina, košare slatkovodnih riba, cvijeće. Trava i trstika visoki, nebo plavo.

Intrigantan, višeslojan roman koji poučava. U malajskoj kulturi vjeruju u postojanje besmrtnoga, gotovo sveta, tigra-čovjeka-ljudoždera, keramat-životinje, harimau jadiana, kako ih zovu Malajci, nauk Konfucija i vjerovanje u nesretne brojeve kojima prednjači četvorka. Isto tako, u neprijepornu cjelovitost mrtvoga tijela kako duša ne bi lutala po svijetu jer joj nedostaje dio tijela. Za uklanjanje noćnih mora tu je Mo-tapir, gutač snova, životinja duh. Ako imaš noćne more, možeš ga triput pozvati da pojede loše snove, ali treba biti oprezan. Ako ga prečesto zoveš, pojest će ti i nade i ambicije.

Vijenac 725 - 726

725 - 726 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak