Vijenac 725 - 726

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

2. Interface Video Art Festival, online

Na mrežnoj platformi interface-festival.com od 14. do 18. prosinca održava se drugi Interface Video Art Festival, međunarodni festival koji okuplja i predstavlja autore posvećene eksperimentiranju u videoumjetnosti i stvaranju inovativnih filmskih formi.


Logo festivala

Posrijedi je nastavak programa novih medija koji se deset godina kontinuirano razvijao u organizaciji Galerije Greta u Zagrebu. Na ovogodišnjem je repertoaru 47 filmova iz 22 zemlje, a hrvatske snage predstavljaju djela Ive Gavrilović, Lucije Oroz, Ivori Šošić, Dine Karadžić, Marka Tadića, Nine Kurtele i Damira Čučića. Pristup programu je besplatan.  

Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić najbolji je europski film godine

Na svečanom proglašenju dobitnika 34. Europskih filmskih nagrada, održanu 11. prosinca, dijelom uživo, dijelom online, s fizičkim sjedištem u Berlinskom festivalskom domu, trijumfirao je – možemo tako reći bez pretjerivanja – bosanskohercegovački cjelovečernji igrani film Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić. Proglašen je najboljim europskim filmom godine, Jasmila Žbanić nagrađena je za režiju, a Jasna Đuričić nagrađena je kao najbolja glumica.


Plakat filma  /
Izvor IMDB

Ostvaren u koprodukciji s Ujedinjenim Kraljevstvom, Nizozemskom i Srbijom, Quo vadis, Aida? iznimnu je medijsku pozornost pobudio već u najavi, zbog toga što izravno tematizira genocid srpskih vojnih snaga nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u Srebrenici u srpnju 1995. Osjetljiva tema ostala je u žarištu zanimanja i kontroverzi i po početku prikazivanja, a riječ je o djelu oblikovanu iznimnom filmotvornom ozbiljnošću i vještinom, bez dvojbe jednom od najboljih regionalnih slikopisnih ostvarenja posljednjih godina. Europsku filmsku nagradu, do 1997. zvanu Felix, dodjeljuje Europska filmska akademija.

Preminuo filmski publicist i autor Duško Popović

U 70. godini potkraj studenoga preminuo je Duško Popović, ustrajni višedesetljetni filmski kroničar koji je svoje zapise redovito objavljivao ponajprije na tiskanim i mrežnim stranicama Hrvatskoga filmskog saveza. Dobrohotne, poticajne crtice usmjerene češće na neprofesijsko negoli na profesionalno filmsko stvaralaštvo oblikovao je s ozbiljnošću profesionalnog novinara i zanosom zaljubljenika, u vlastitom ključu informativnog podržavanja, gotovo redovito prožeta humornim tonovima.


Duško Popović  /
Izvor HAVC

Ove godine objavljena mu je knjiga Mali filmski razgovori (HFS) u kojoj su skupljeni razgovorni portreti ovdašnjih filmaša svih profesija i profila što ih je Popović ispisivao tijekom desetljeća. Među inim, autor je desetak kratkih (namjenskih) filmova i idejni pokretač i organizator susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, započetih 2007.

Ah!, filmsko-autobiografski eseji Dragana Juraka

U nakladi Hrvatskog filmskog saveza objavljena je knjiga Ah!, skup filmsko-autobiografskih eseja filmskog i književnog kritičara te književnika Dragana Juraka (1967). Riječ je o svojevrsnu parnjaku Jurakovu prethodnom ukoričenom ostvarenju, Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (Disput, 2020), za koje je dobio nagradu Julije Benešić Društva hrvatskih književnika. Inventivno, osebujno, odvažno sljubljujući filmoljublje s privatnošću, Ah! esejistički slobodno brodi razmeđem naglašene sklonosti ka sedmoj umjetnosti i događaja iz vlastitoga života. Gdjegdje se u promišljanje o kakvu slikopisu asocijativno upleće autobiografija, gdjekad se u autobiografsku prozu prirodno ušuljaju razmatranja o filmovima.

U općem dojmu, jedno postaje nerazlučivo od drugoga, čime Jurak nadahnuto i zorno predočava filmofiliju kao životnu sastavnicu kojom je poklonik kinematografije bitno određen. Drugi je dio knjige ispisan kao svojevrsna suvremena – internetska – epistolarna poezija u prozi te kroz takvu formu obrađuje iste, odnosno slične teme i motive kao i u primarno esejističkom odsječku.

Vijenac 725 - 726

725 - 726 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak