Vijenac 725 - 726

Matica hrvatska

 Široki Brijeg – predstavljanje jubilarnog izdanja i dodjela nagrada

Dvadeset godina Vitka

Ida Hitrec

Dvadeset godina Vitka

Ogranak MH u Širokom Brijegu 7. prosinca u Kinu Borak održao je promociju 20. broja časopisa Vitko, koji na 183 stranice donosi zanimljive teme iz povijesti, baštine, kulture, umjetnosti.


Naslovnica obljetničkog izdanja časopisa Vitko.
Na naslovnici je Vitkov stećak iz Mokrog, jedan
od najstarijih spomenika u Širokom Brijegu
(14/15. stoljeće)

Predsjednik Ogranka i glavni urednik Vitka Gojko Jelić zahvalio je autorima, urednicima i suradnicima koji su tijekom dvadeset godina dali doprinos Vitku. Posebna priznanja dodijelio je Blanki Kraljević, Ivi Čolaku, Marinku Ćavaru, Željki Šaravanji i Andriji Zeljki. Pozdrave i čestitku Ogranku putem videoporuke uputio je predsjednik MH Miro Gavran. Ivo Čolak govorio je o važnosti i utjecaju Vitka u prošlosti naglasivši da prelazi lokalne okvire.

Priznanja mladim
širokobriješkim piscima

U časopisu Vitko objavljeni su i najbolji radovi nagrađeni na književnim natječajima Ogranka. Nagrađeno je po šest najboljih radova iz srednjih i osnovnih škola. U kategoriji osnovna škola – poezija prvo mjesto pripalo je Milici Čerkez (Raskošna jesen), drugoplasirana je Matea Brekalo (Hercegovačke duše glasno govore), a treće mjesto pripalo je Anđeli Čović (Kapljica). Prvo mjesto u kategoriji proze osvojio je Marko Slišković (Mojoj duši). Drugoplasirana je Katja Mandić (Jedan moj dan), a treće mjesto osvojila je Antonija Zovko (Torba mi je preteška, a udžbenici nerazumljivi). Za poeziju u kategoriji srednjih škola prvo je mjesto pripalo Jakovu Kraljeviću (Pjesnik).


Predsjednik Ogranka MH u Širokom Brijegu
Gojko Jelić s nagrađenom učenicom

Drugo mjesto osvojila je Lana Lasić (O kakve li su misli u tebi, čovječe?), a treće mjesto pripalo je Mariji Soldo (Trilogija pjesama). Najboljim proznim radom proglašen je Postati čovjek ljepše je nego postati kralj Dore Ćorić. Ljiljana Šušak (Svijet koji vidim i svijet koji želim) osvojila je drugo mjesto, a Anita Bogdan treće (Dašak ljubavi u tami). Marko Topić, Ante Naletilić i Filip Šantić izveli su odlomak predstave Hamlet u selu Mrduša Donja, a u glazbenom dijelu nastupili su širokobriješki framaši. Proslava obljetnice časopisa Vitko Ogranka MH u Širokom Brijegu i svečanost dodjele nagrada mladim širokobriješkim piscima bila je i humanitarnog karaktera. Naime, posjetitelji su mogli mogli kupiti CD Smrt novinara posvećen prerano preminulom novinaru Mariju Pinjuhu. Novčani prihod od prodaje obitelj Pinjuh uoči Božića proslijedit će najpotrebitijim obiteljima u Mjesnoj zajednici Mokro.

Vijenac 725 - 726

725 - 726 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak