Vijenac 724

Matica hrvatska

BIZOVAC – 30. OBLJETNICA OGRANKA

Vrijedna djela bizovačkih matičara

Ogranak MH u Bizovcu obilježio je 30. obljetnicu. Uvodno se predsjednik Ogranka Vjekoslav Đaniš osvrnuo na rad Ogranka od osnutka 6. lipnja 1991. do danas. Radilo se na razvoju kulture u općini Bizovac te je ostvaren niz programa kao što su organiziranje raznih predavanja, likovne izložbe i brojne prezentacije knjiga.


Proslava 30. obljetnice Ogranka MH u Bizovcu / Snimio Kruno Sršić

Dominantna djelatnost bila je nakladništvo te je dosad objavljeno ukupno 55 knjiga publicistike, monografija, stripa i beletristike. Knjige su razvrstane u pet biblioteka, a u okviru svake od njih godišnje objavljene su do dvije knjige. Uz izdavanje knjiga Ogranak kontinuirano objavljuje i dva časopisa: Kvadrat, koji se bavi teorijom i kritikom vizualnih medija grafičke vrste, kao što su strip, ilustracija i karikatura. Kvadrat izlazi već 29 godina i jedini je takav časopis u Hrvatskoj. Časopis Matko, koji izlazi devetnaest godina, posvećen je kulturi, povijesti, baštini i zanimljivostima iz bizovačkog kraja.

Za djelatnost u kulturi Ogranak je nagrađen brojnim nagradama, a neke od njih su nagrada općine Bizovac za 2011, srebrena povelja MH za časopis Kvadrat te za još dvije knjige. Kao krunu svoga nakladništva Ogranak je 2020. primio i zlatnu povelju Matice hrvatske za knjigu autorice Ani Galović Mama, ne vidim nebo, koja je doživjela i drugo izdanje.

U nastavku programa predstavljene su dvije knjige – roman prvijenac Legionarova priča Mirka Guljaša, nastala na osnovi prisjećanja njegova oca i njegova sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, o kojoj je uz autora govorio Vjekoslav Đaniš, te zbirka poezije bizovačkog pjesnika Ivana Erića Torba mojih snova. O zbirci i o Erićevoj poeziji govorio je Zorislav Vidaković. Odlomke iz romana i izabrane pjesme čitala je Lea Baban, a u glazbenom dijelu programa nastupio je učenik osnovne škole, virtuoz na klavijaturama Dorian Baban.

(Vjekoslav Đaniš)

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak