Vijenac 724

Matica hrvatska

Ozalj  – OTKRIĆE ALOJZA JEMBRIHA

Prvi prijevod Biblije na kajkavski

U Dvorani Jure Petričevića u Matici hrvatskoj u organizaciji Ogranka MH u Ozlju predstavljena je knjiga Sveto pismo Novoga zakona na horvatski jezik po Ivanu Rupertu Gusiču prenešeno i na svetlo dano (za tisak priredili Alojz Jembrih i Zvonimir Kurečić). Pozdravnu je riječ uputio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran iskazavši potporu Ogranku i zahvalivši na vrijednom djelu.


Predstavljanje u Matici hrvatskoj, na slici Bogdan Bošnjak i Alojz Jembrih / Snimio MIRKO CVJETKO

Uz njega predstavljanju su prisustvovali i članovi Predsjedništva Matice hrvatske – glavni tajnik Marijo Dominiković, potpredsjednik Damir Zorić i gospodarski tajnik Ivica Nuić, članovi Matičina Glavnog odbora Mirjana Polić Bobić i Stjepan Sučić te glavni urednik Vijenca Goran Galić. O knjizi su govorili prof. Alojz Jembrih, priređivač knjige i autor pogovora, i Bogdan Bošnjak, tajnik Ogranka MH u Ozlju. Knjiga je prvi prijevod Novoga zavjeta na kajkavskome književnom jeziku 19. stoljeća, a prevoditelj Ivan Gusić, benediktinac pa potom svjetovni svećenik. U nakladi Hrvatskoga književnog društva sv. Jeronima i sunakladi Ogranka MH u Ozlju i Hrvatskog biblijskog društva knjiga je prvi put objavljena 2018. Uz prijevod knjiga sadrži i glosarij uz kajkavski Novi zakon, preslike Gusićeva rukopisa, pogovor Alojza Jembriha s osvrtom na važnost prijevoda Biblije za nastanak i razvoj književnih jezika te na poznate kajkavske lekcionare i evanđelistare od 16. do 19. stoljeća. Slijede tekst o jeziku i slovopisu Novoga zakona i o zagrebačkom biskupu Maksimilijanu Vrhovcu, kojemu je djelo posvećeno, literatura o kajkavskim djelima i tekst Zvonimira Kurečića o kajkavskom jeziku u liturgiji Zagrebačke (nad)biskupije. Knjiga završava kazalom čitanja poslanica i čitanja na svece i u nedjelje tijekom godine te sadržajem. Profesor Jembrih na predstavljanju je nadahnuto govorio o otkriću djela važnog za cjelokupnu hrvatsku kulturu i o pripremi rukopisa za objavljivanje.

O važnosti knjige svjedoči to što je ovjenčana zlatnom poveljom Matice hrvatske 2019, ali i to da je prije predstavljanja u Matici hrvatskoj održano već njih osam. Ovim predstavljanjem obilježene su 260. obljetnica rođenja Ivana Gusića i 200. obljetnica njegove smrti i simbolično je zaključen Mjesec hrvatske knjige. (I. H.)

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak