Vijenac 724

Matica hrvatska

Varaždin  – KNJIŽEVNI STUDENI

Novi roman Ivane Šojat i najbolja kajkavska pjesnikinja

Kao posljednje dvije književne tribine u Mjesecu hrvatske knjige Ogranak MH u Varaždinu priredio je predstavljanje novog romana Ivane Šojat Štajga ili put u maglu te svečanu dodjelu književne nagrade Katarina Patačić za najbolju knjigu na kajkavskom jeziku 2020. Obje tribine održane su u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Metel Ožegović, u njezinim nedavno uređenim prostorima u palači Ritz u Varaždinu.


Laureatkinja Đurđa Vukelić Rožić

Najnoviji roman Štajga ili put u maglu (Fraktura, 2021) višestruko nagrađivane osječke književnice Ivane Šojat predstavila je 4. studenog književna kritičarka Lada Žigo Španić. Istaknula je da je riječ o romanu koji svjedoči o današnjoj Hrvatskoj, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu, o ljudima koji moraju pronaći sebe da bi mogli shvatiti druge.

OMH u Varaždinu i Varaždinsko književno društvo 11. studenoga svečano su dodijelili već afirmiranu književnu nagradu Katarina Patačić svestranoj književnici, urednici i prevoditeljici Đurđi Vukelić Rožić (1956) iz Ivanić-Grada, za njezinu zbirku od 47 kratkih priča ispisanih na južnomoslavačkom kajkavskom idiomu, pod duhovitim naslovom Ifkica, lepa moja tratinčica!. Nagradu (posebnu povelju i vrijednu sliku Omera Mujadžića) ovogodišnjoj laureatkinji uručio je Ernest Fišer, predsjednik stručnog povjerenstva. Naglasio je da je knjiga jezično-stilski i idejno-tematski svojevrsni novum u kontekstu suvremene hrvatske kajkavske književnosti. (Dragica Vitez)

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak