Vijenac 724

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Snježana SAMAC


 

MODIGLIANI U ALBERTINI

Izložba zamišljena o stotoj obljetnici smrti slikara Amedea Modiglianija (1884–1920) trebala se predstaviti publici prošle godine, ali se zbog pandemije preselila u rujan ove u bečkoj Albertini. Fascinantan je to presjek djelovanja umjetničkog genija prezentiran s otprilike 130 djela. Objedinjeni, eksponati dolaze s tri kontinenta, iz muzeja od SAD-a do Singapura, Velike Britanije, Picassova muzeja u Parizu i iz privatne zbirke Modiglianijeva mecene Jonasa Nettera.


Snimio Rik Klein Gotink, Albertina muzej

Zanimljivo je da je ovo prvi put da se radovi autora osebujna i kontradiktorna života, koji je umro u 35. godini, izlažu posjetiteljima u Austriji. Specifičnim slikarskim izričajem koji uključuje elemente različitih kultura i stilova, od renesansne do afričke, istočnoazijske i grčke umjetnosti, Modigliani je majstor portreta, osobito ženskog, čija djela danas na tržištu dosežu i deveteroznamenkaste brojeve.

Cijeli projekt, kojemu je svrha odrediti Modiglianijevo mjesto u kontekstu vremena i djelovanja u krugu avangardnih umjetnika vođen je pod palicom Marca Restellinija, talijanskoga povjesničara umjetnosti, jednog od najboljih poznavatelja umjetnosti autsajdera i osamljenika u svom vremenu. Izložba je otvorena do 9. siječnja 2022.

TIZIANOVA SLIKA ŽENE

Radovi jednog od najvećih renesansnih majstora Tiziana Vecellija i njegovih sljedbenika također se ovih dana mogu vidjeti u glavnom gradu Austrije. Izložba otvorena 5. listopada u sklopu obilježavanja 130 godina Muzeja povijesti umjetnosti u Beču izdvaja žene u Tizianovu opusu kao jednu od tema plodnoga venecijanskog umjetnika.


Izvor: Muzej povijesti umjetnosti u Beču

Slikajući poetične portrete žena, Tizian i njegovi sljedbenici i suvremenici stvorili su ideal ženske ljepote i ostavili snažan dojam na buduće generacije. Za realizaciju izložbe kustosi su posegnuli u funduse i depoe najistaknutijih svjetskih institucija kao što su Louvre, Metropolitan, Prado, Uffizi, Nacionalna galerija u Londonu, Ermitaž, a uključujući i privatne zbirke. Izložba je upotpunjena i izabranim predmetima u vlasništvu Muzeja povijesti umjetnosti u Beču. Izložba će biti dostupna javnosti do 16. siječnja sljedeće godine.

DANTE 700

Kad smo već kod obljetnica, osvrnimo se i na domaći teren, gdje se u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja u Križevcima od ovog tjedna može pogledati izložba Dante 700: I u paklu može biti dobro?

Više desetaka autora iz cijele Hrvatske djelima u različitim likovnim medijima i specifičnim izričajima pridonijeli su realizaciji obilježavanja 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija.


Izvor: LG Gradskog muzeja u Križevcima

Udruženim snagama različitih institucija, Koprivničko-križevačke županije, Ministarstva kulture i medija RH, Akademije likovnih umjetnosti i drugih, a na inicijativu UNESCO-a, autori koji su prošli natječaj radovima od klasičnih likovnih medija, konceptualnih radova, instalacija do radova primijenjene umjetnosti ponudili su široku lepezu radova u zanimljivim i smionim oblicima likovne kulture i jezika. Izložba je otvorena do 11. prosinca.

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak