Vijenac 724

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Siniša MATASOVIĆ

PREMIJERNI ROMAN NENADA STOJKOVIĆA

Artikulacije iz Koprivnice donose novi naslov Plamen u bezdanu, roman prvijenac Nenada Stojkovića, rođena Puljanina zaposlena u Rijeci, višestruko nagrađivana na natječajima za kratku priču na hrvatskom i engleskom jeziku. Radnja se odvija usred Stogodišnjega hrvatsko-turskog rata.


Izd. Artikulacije Koprivnica, 2021.

Pleter dvije velikaške kuće drži na okupu ostatke ostataka maloga hrvatskog kraljevstva pred navalom najveće svjetske velesile, Osmanskog Carstva. Pozornica 16. stoljeća vodi nas od Jadrana do Levanta, od Beča do Babilona. Ova višeslojna saga nije samo povijesni, već je i pikarski roman, pustolovni i ratni spektakl, priča o pokušajima ljudskosti i ljubavi u doba očaja i mržnje, drama u potrazi za nadom. Knjigu je moguće naručiti putem e-pošte: info@artikulacije.hr

NOVO IZDANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA 50 POEMS FOR SNOW

Festival će se i ove zime u gradovima sudionicima održati na prvi dan obilnijeg snijega, u večernjim satima na otvorenom. Specifičnost je što datumi iz logičnog razloga nisu unaprijed određeni i razlikovat će se od grada do grada, a osnovni je cilj na poetski način svrnuti pozornost javnosti na klimatske promjene i sve učestaliji izostanak snijega, ističe Saša Šimpraga, idejni začetnik festivala 2012. u Zagrebu.


Autorica plakata
Sarah Baron Brljević

U svakom gradu tri domaća pjesnika čitaju tri svoje autorske pjesme te po jednu pjesmu svjetskoga klasika. Ove zime to je odlukom organizatora Fernando Pessoa. Uključeno je 26 gradova (šesnaest u Hrvatskoj) u devet različitih zemalja s ukupno osamdeset pjesnika. Festival se ciljano zasniva na volonterskoj bazi bez financijskog proračuna. Više informacija moguće je dobiti putem e-pošte: ssimpraga@gmail.com

PREMIJERA GAVRANOVA SLADOLEDA U NJEMAČKOJ

Drama Mire Gavrana Sladoled premijerno je prikazana 25. studenog u Teatru Komedija, u njemačkom gradu Kielu. Prijevod na njemački potpisuje Tihomir Glowatzky, a režiju Christian Lugerth.


Plakat predstave u Njemačkoj /
Izvor: FB Mire Gavrana

U glavnim ulogama nastupaju Marie Dollenberg i Rafaela Schwarzer. Taj popularni Gavranov tekst dosad je imao desetak kazališnih premijera u nekoliko zemalja. Emotivna i duhovita priča o odnosu majke i kćeri tijekom dugih šezdeset godina pruža glumicama velike mogućnosti za glumačke transformacije.

PJESME ZA ŽEDNE GRADOVE

 Književna večer u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien u Zagrebu održat će se u petak, 3. prosinca. Tada će biti proglašeni pobjednici natječaja za pjesmu s temom pitke vode.


Autor ilustracije
Marko Golub

Na natječaj u sklopu projekta Žedni grad, koji se provodi u suradnji s platformom 1postozagrad i Gradskom knjižnicom Zadar, pristigle su 72 pjesme autora i autorica iz nekoliko zemalja. Odluku o nagrađenim pjesmama donio je žiri koji čine Magdalena Došen (Berlin), Aleksandar Hut Kono (London) i Martina Vidaić (Zagreb). Cilj je projekta unapređenje komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda uvođenjem nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za grad Zadar.

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak