Vijenac 724

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ivica Pucar


 

Nagrada Hrvatskog glumišta

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan TV-prijenos na 1. programu HRT-a, dodijelilo je nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja na području drame, opere i baleta.

Taj najvažniji kazališni događaj u našoj domovini već 29 godina održava se 24. studenog, na dan kad je sa scene Zemaljskog kazališta (današnjeg HNK-a u Zagrebu) prije 161 godinu prvi put odigrana predstava na hrvatskom jeziku. Posebno bih čestitao ovogodišnjim laureatima za svekoliko umjetničko djelovanje, na području opere nacinalnoj prvakinji Ivanki Boljkovac, te na području drame velikom hrvatskom redatelju gospodinu Ivici Kunčeviću.

Program predsjednikovanja Hrvatskim društvom dramskih umjetnika

Kao novoizabrani predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, iskoristio bih priliku i pokušao u jednoj rečenici sažeti svoj program za HDDU.

Uključivost, dijalog i poticanje članova na veći angažman u HDDU-u moja su velika želja, osobito samostalnih dramskih umjetnika i mladih članova. Cilj mi je da HDDU postane platforma na kojoj se promišlja i raspravlja sve ono što se tiče kazališta i naše struke.

Dvije pažnje vrijedne predstave zagrebačkih kazališta

Predstava zagrebačkoga dramskog kazališta Gavella Hotel Zagorje, nakon trijumfa na Festivalu glumca i Nagradi hrvatskog glumišta, s pet je nagrada poharala i Marulove dane.


Prizor iz predstave Hotel Zagorje /
Jasenko Rasol / izvor Gavella


Prizor iz predstave Ja sam ona koja nisam /
Izvor ZKM

Nagrađivana predstava autorskog dua Tomić–Kovačić u izvedbi ansambla Gavelle vjerujem da će ostati još dugo na repertoaru i svima bih je preporučio, a svakako bih izdvojio i preporučio novu predstavu ZKM-a autora Mate Matišića Ja sam ona koja nisam u režiji Paola Magellija. Mislim da vrijedi pogledati predstavu o položaju žena pisanu Matišićevim pismom i u viziji Paola Magellija. 

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak