Vijenac 724

Matica hrvatska

Slatina – Izložba

Izložba uz obljetnice Marulićeve Judite

U Zavičajnom muzeju 10. studenoga u sklopu Dana Mirka Jirsaka otvorena je izložba Marko Marulić – Judita, kojom se Ogranak MH u Slatini, Zavičajni muzej, Knjižnica i čitaonica te Srednja škola Marka Marulića pridružuju događanjima diljem Hrvatske posvećenima velikom književniku i njegovu djelu u povodu 520. obljetnice završetka pisanja i 500. obljetnice tiskanja Judite. „U Godini smo čitanja, u Mjesecu hrvatske knjige i u zlatnim pedesetima Ogranka MH u Slatini.


Izd. MH, Zagreb, 1901.

Obljetnice nas obvezuju, ali i čine ponosnima. Marulić je svjedočanstvo bogate hrvatske pisane riječi i kulturne baštine hrvatskoga čovjeka“, rekla je predsjednica Ogranka Zorica Varga. O važnosti Judite govorila je i v. d. ravnateljice Knjižnice i čitaonice Marija Cindrić, koja je predstavila i dio knjižnog fonda o životu i djelu Marka Marulića. Knjižničar Damir Balković izrazio je zadovoljstvo što Knjižnica ima pretisak Marulićeve Judite koji je školi darovao tadašnji predsjednik MH Josip Bratulić 1996. u povodu obilježavanja 25 godina osnutka Ogranka MH u Slatini, a najstarija knjiga u školskoj knjižnici je Judita koju je Matica objavila 1901.

Prikazan je filmski zapis slatinskog kroničara Željka Felbara koji je snimio Bratulićevo obraćanje prilikom uručivanja pretiska Judite. Izložbu je otvorio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, čestitavši slatinskim ustanovama na sinergiji prilikom organizacije izložbe, a predstavio ju je kustos Srđan Đuričić, istaknuvši da obuhvaća osamdesetak knjiga, od kojih je približno polovina iz Gradske knjižnice i čitaonice, a polovina iz SŠ Marka Marulića i vlasništvo Stjepana Sučića.

Izniman kulturni događaj u Slatini oplemenili su učenici Glazbene škole Milka Kelemena Ian Maleković, Damjan Krupa, Karla Marić i Jakov Vašiček, koji su na dar dobili Marulićevu Juditu. Uz članove MH i brojne djelatnike u kulturi, na otvaranju slatinske izložbe bio je i potpredsjednik OMH u Virovitici Dražen Bunjevac. (Zorica Varga)

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak