Vijenac 724

Matica hrvatska

DANI MATICE HRVATSKE U OSIJEKU, STUDENI 2021.

Duhovna poezija, Pervanovi anđeli i žene u fokusu

piše Tatjana Ileš

Predstavljanjem nove knjige pjesama Petra Eleza Da Tebi hvalu kažem 11. studenoga u organizaciji osječkog ogranka Matice hrvatske i Udruge katoličkih intelektualaca nastavljeni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Osijeku. Jezično-stilski slojevi Elezovih pjesama pokazuju brižan odnos autora prema izrazu, kazao je Tomislav Ćužić, predstavivši zbirku s jezikoslovnoga stajališta. Izbor vezanoga stiha i pjesme s čakavskom jezičnom stilizacijom u Elezovu pjesničkom slogu odudaraju od pomodnih struja suvremenoga pjesništva i ostavljaju mu prostor za slobodno ukorjenjivanje u tradiciji. U poeziju on upisuje brojne duhovne uzore, među kojima su i Ignacije Lojolski i p. Toma Zdelarić, p. Anto Gabrić, bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim posvećujući im pjesme kao najintimnijim prijateljima. Posvete kao paratekstualni dijelovi koji okružuju pjesmu stalna su odrednica jednoga pjesničkoga ciklusa (Posvetnice), a često su zastupljene i uz ostale pjesme. Upućuje to na autorovu želju da u razgovor s čitateljem uvede treće osobe i proširi njegove duhovne, povijesne i mentalne obzore.


Petar Elez, Tomislav Ćužić i Ružica Pšihistal na predstavljanju knjige Da Tebi hvalu kažem

Dobro je u vremenu tjeskobe i nemira zastati nad naslovom zbirke (Da Tebi hvalu kažem), rekla je Ružica Pšihistal, jer zahvalnost koju smo zaboravili u fascinaciji pravima i slobodama ima transformativnu moć da nas mijenja iznutra, a kada zahvalnošću dotičemo Stvoritelja, tada nas on uzvratno blagoslivlja proslavljajući u našoj hvali vlastite darove. Hvala i slava ulaze u red prvotnoga iskustva Boga. Mi smo i pozvani i izabrani biti na hvalu slave Njegove (Ef 1, 12). Duhovno pjesništvo iznimno je zahtjevno pjesništvo, nastavila je, predstavivši idejne i tematske slojeve zbirke kršćanskoga nadahnuća, jer sjedinjuje u sebi dva teška zahtjeva: biti vjernik i biti pjesnik. Autor je pročitao nekoliko pjesma, iznio zanimljive pojedinosti o pisanju pjesama i zaključio osvrtom na korice knjige s Vukovarskim križem i likom dječaka. Križ nas podsjeća na muke svagdašnje, a dječak na nadu života, rekao je Elez. Križ je također – dodala je Pšihistalova – znak sigurne pobjede i to je ta horugva / korugva pod koju nam je stati. Uvodne pozdrave uputili su Ivica Vuletić, domaćin pjesničke večeri održane u Knjižari Nova i Lidija Miletić, predsjednica Ogranka MH u Vukovaru, nakladnika knjige.


Zbirka priča Ovih dana Tee Gikić te zbirka priča i pjesama
Jadranke Ivandić Zimić Amazonke i kentauri

U suradnji s udrugom Prokultura iz Splita i Udrugom katoličkih intelektualaca Ogranak MH u Osijeku od 12. do 25. studenoga oplemenio je anđelima foaje osječkoga HNK-a. Anđele je ugledni splitski fotograf Ivo Pervan bilježio kamerom po sakralnim objektima i slikama putujući Hrvatskom i europskim metropolama (Sofija, Mainz, Rim, Berlin). Motivi anđela u autorskoj vizuri Ive Pervana povezani su u artistički vizualni narativ koji pripovijeda priču o krilatim duhovnim bićima koja nastanjuju naše katedrale i sakralne objekte, često zbog visine i malenosti nedostupne oku obična promatrača. Biblija je prepuna anđela, od Knjige postanka do Otkrivenja, a ta netjelesna stvorena bića s voljom i spoznajom razvrstana su prema kršćanskoj tradiciji u devet anđeoskih zborova i opremljena stalnim ikonografskim atributima prema kojima ih prepoznajemo i na Pervanovim fotografijama, kazala je Ružica Pšihistal na otvaranju izložbe. Postoje i oni drugi, pali anđeli, kojih nema na ovim fotografijama, a na njima nema ni sladunjavih energetskih bića omiljenih u pokretu New Age. Anđeli su u Pervanovoj interpretaciji pravovjerni Božji glasnici i moćni zaštitnici ljudi i njihovih dobara sa zajedničkim nazivnikom dobrote i ljepote, a ta je poruka posebno dobrodošla u ovo vrijeme uoči adventa, zaključila je Ružica Pšihistal, uz riječi zahvale Ivi Pervanu i Nansi Ivanišević, koji nažalost nisu mogli biti na otvaranju izložbe kako su planirali. Prigodnu je riječ uputio posjetiteljima i Ivan Trojan, predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske i dekan Filozofskoga fakulteta u Osijeku, zahvalivši posebno Draženu Švagelju, predsjedniku Ogranka MH u Vinkovcima, koji je pomogao da izložba doputuje u Osijek, i intendantici HNK-a Osijek Draženi Vrselja, koja je ponudila domaćinstvo vrijednoj izložbi.

Ovogodišnji su Dani Matice hrvatske bili posvećeni i ženama književnicama – 12. studenoga održan je program Žene u fokusu u sklopu kojega su predstavljena dva nova izdanja osječkoga Ogranka MH – zbirka priča Ovih dana Tee Gikić te zbirka priča i pjesama Jadranke Ivandić Zimić Amazonke i kentauri. O knjizi Jadranke Ivandić Zimić, svestrane autorice iz Zagreba, koja književnu inspiraciju pronalazi prvenstveno u snazi ženskih energija, ali i duhovnim uporištima, govorila je Tatjana Ileš, dok je izvrsnu i značenjski slojevitu zbirku priča osječke pjesnikinje i prozaistice Tee Gikić predstavio Igor Gajin. U paralelnom razgovoru koji je tekao između sudionika promocije književni rad i poetike obiju autorica približene su osječkoj publici kroz predstavljanje dva sjajna izdanja.

Vijenac 724

724 - 2. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak